Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Joe Biden ontvangt zijn eerste buitenlandse gast en dat is niet toevallig de Japanse premier Suga

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste buitenlandse gast ontvangen: de Japanse premier Yoshihide Suga. Tijdens zijn ontvangst in het Witte Huis toonde Suga zich erg tevreden over het feit dat de VS de banden met de bondgenoten opnieuw gaat aanhalen. Dat de Japanse premier de eerste buitenlandse leider is die president Biden na zijn ambtsaanvaarding ontmoet, is een erg belangrijk signaal, vooral naar China.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Japanse premier Yoshihide Suga ontvangen in de eetkamer van het Witte Huis. Suga is niet toevallig de eerste buitenlandse gast van Biden in het Witte Huis.

De Amerikaans-Japanse alliantie voor beide landen erg belangrijk. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is Japan een steunpunt voor de VS-troepen in Azië. Beide landen zijn verbonden door militaire bijstandspacten uit 1952 en 1960. Tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) was Japan een cruciale uitvalsbasis voor de VS-troepen.

Vandaag zijn er 50.000 VS-militairen permanent gestationeerd op 23 bases in Japan, de belangrijkste nabij de hoofdstad Tokio en op de archipel Okinawa, halfweg Taiwan. De tegenstrevers zijn dezelfde als tijdens de Koude Oorlog: de communistische regimes in Noord-Korea en China, in iets mindere mate Rusland. 

Van oudsher heeft de VS ook een militaire samenwerking met Australië en recent is daar de opkomende grootmacht in Azië India bijgekomen. Samen vormen de VS, Japan, Australië en India de zogenoemde "Quad" of het vierkantsverbond dat via samenwerking de groeiende invloed van China in het Verre Oosten moet indammen. Dat Suga de eerste buitenlandse leider is die president Biden ontmoet, zegt veel over zijn visie op het buitenlands beleid.

Hieronder in het blauw: belangrijkste bases voor Amerikaanse lucht- en zeemacht, radars en Marines in Japan.

Meest gelezen