BELGA

Ziekenhuisnetwerk Kempen vreest voor komende versoepelingen

Ziekenhuisnetwerk Kempen is bezorgd om de ernstige situatie bij hun dienst intensieve zorgen. Het aantal bedden dat ziekenhuizen op dit moment vrij moeten houden voor COVID-patiënten ligt bijna vol. "De nieuwe versoepelingen worden dan ook niet gesmaakt in onze ziekenhuizen. De moed zakt ons in de schoenen", vertelt algemeen coördinator Rudy Van Ballaer van Ziekenhuisnetwerk Kempen op Radio 2 Antwerpen. Ziekenhuisnetwerk Kempen bestaat uit Sint-Dimpna Ziekenhuis in Geel, het AZ Herentals, het H. Hartziekenhuis in Mol en het AZ in Turnhout.

Voor velen zijn de versoepelingen van het overlegcomité een verademing, maar bij Ziekenhuisnetwerk Kempen stellen ze zich daar toch vragen bij. "We zitten midden in de piek van de derde golf en onze ziekenhuizen zitten bijna vol", zegt Van Ballaer. "Als het zo doorgaat kunnen niet COVID-patiënten die zorg nodig hebben niet meer behandeld worden." 

Luister hier naar het verhaal van Rudy Van Ballaer:

De Britse variant is besmettelijker dan de vorigen en maakt de mensen veel zieker

Rudy Van Ballaer, algemeen coördinator Ziekenhuisnetwerk Kempen

Er liggen nu minder mensen uit woonzorgcentra op de intensieve zorg. "We zien dat de leeftijd van patiënten aanzienlijk zakt. Dat betekent dat de vaccinatiestrategie zeker helpt", legt Van Ballaer uit. "Dat er meer jonge patiënten intensieve zorgen nodig hebben, is te wijten aan de Britse variant. Die is besmettelijker dan de vorige varianten en maakt de mensen ook veel zieker." 

Op het overlegcomité van 14 april werden ook versoepelingen aangekondigd. Maar daar zijn de ziekenhuizen niet blij mee. "De moed zakt ons soms in de schoenen", vertelt Van Ballaer. "Het is heel zwaar voor iedereen. Er vallen nog meer mensen uit dan tijdens de vorige golven en het is moeilijk om iedereen gemotiveerd te houden. We hopen dan ook dat we stilaan naar een afbouwscenario kunnen gaan in plaats van naar een vierde golf."

Van Ballaer roept op om extra voorzichtig te zijn en zeker niet te overdrijven met de nieuwe maatregelen: "Ook mensen die al gevaccineerd zijn, moeten blijven opletten. We vrezen voor nieuwe opstoten, want de pandemie is nog niet voorbij."

Het ziekenhuis van Geel wil wel benadrukken dat er nog ondanks alles nog wel plaatsen vrij zijn. "Bij ons kan je nog altijd terecht. Het is en blijft druk, maar we verwijzen momenteel (nog) niet actief door naar andere ziekenhuizen", schrijft ziekenhuis Geel op zijn Facebookpagina.

Opmerkingen over berichtgeving

Het bovenstaande statement van Ziekenhuis Geel waarin staat dat de media de toestand in het ziekenhuis foutief hebben weergeven, heeft tot heel wat vragen en opmerkingen geleid op sociale media. 

Onze redactie heeft zich voor dit artikel gebaseerd op uitspraken van algemeen coördinator Rudy Van Ballaer in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen op vrijdag 16 april en een vooropname de dag ervoor. Ziekenhuis Geel heeft aan onze redactie bevestigd dat het bewuste statement niet gericht was op VRT NWS/Radio 2 en dat er geen fouten zijn gemaakt in het artikel. Wel werd onze redactie om een toevoeging gevraagd, namelijk dat het ziekenhuis nog geen patiënten moet doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. Dat is op maandag 19 april gebeurd.

Meest gelezen