BEKIJK - Omringd en toch alleen neemt Queen afscheid van haar echtgenoot prins Philip in Windsor

In Windsor in het Verenigd Koninkrijk heeft de uitvaart plaatsgevonden van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II. Wegens de coronamaatregelen gebeurde dat in intieme kring, slechts 30 mensen woonden de plechtigheid bij. Onder hen ook prins Harry die vanuit de VS afreisde en 3 leden van de Duitse familie van Philip.

Bekijk hier een samenvatting in beeld van de uitvaart van prins Philip (daaronder kan je een uitgebreide fotoreeks van het hele gebeuren bekijken):

Videospeler inladen...

De uitvaart van prins Philip vond plaats op het domein van Windsor Castle, een koninklijke residentie zowat 30 kilometer ten westen van Londen. Even voor 16 uur onze tijd vertrok de rouwstoet van aan het kasteel zelf tot aan St. George's Chapel even verderop. Een wagen die Philip zelf nog mee heeft ontworpen, vervoerde de kist met zijn stoffelijk overschot. Daarachter liepen zijn 4 kinderen (Charles, Anne, Andrew en Edward) en 3 van zijn kleinkinderen (William, Peter Phillips (de zoon van Anne) en Harry).

De Queen zelf liet zich in haar Bentley tot aan de kapel rijden. Daar wachtten verschillende andere familieleden haar op, onder wie Camilla (de echtgenote van Charles) en Catherine (de echtgenote van William). Door de coronamaatregelen mochten sowieso slechts 30 mensen aanwezig zijn, daar waar in normale tijden liefst 800 mensen de uitvaart zouden hebben bijgewoond.

Binnenin de kapel zaten de familieleden in groepjes en op basis van hun huishouden verspreid over de banken. Voor de Queen betekende dit dat ze alleen moest zitten, met haar kinderen Andrew en Anne op enkele meters naast haar en haar kleinzoon Harry nog wat verderop. Aan de andere zijde namen Charles en Camilla plaats, net als William en Catherine en Edward, zijn echtgenote Sophie en hun twee kinderen.

The Last Post

De ceremonie begon om 16 uur en was dik drie kwartier later alweer voorbij. Niemand van de familie nam het woord voor een persoonlijke toespraak, een koninklijke traditie én in lijn met de persoonlijkheid van Philip. Een koor van 4 zangers zong verschillende hymnes, waaronder het iconische "Eternal father, strong to save" (ook wel bekend als "For those in peril on the sea"). Een doedelzakspeler bracht een klaagzang en even later weerklonk ook The Last Post.

Na afloop is de kist met het stoffelijk overschot van Philip naar de crypte onder de kapel gebracht, waar nog 24 andere illustere leden van de Britse koninklijke familie begraven liggen. Toch is dat niet zijn laatste rustplaats: wanneer de Queen sterft, zal hij samen met haar een plek in een zijkapel van St. George's Chapel krijgen.

PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images
Avalon All rights reserved.
PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images
AFP or licensors
Avalon All rights reserved.
Represented by ZUMA Press, Inc.
PA Wire/PA Images
Avalon All rights reserved.
AFP and licensors

Gisteren deelde de Queen nog deze nooit eerder verschenen foto van haar en Philip. Het gaat om een kiekje van hen samen bovenop de bergtop Coyles of Muick in Schotland in 2003. De fotograaf destijds was hun schoondochter Sophie:

Meest gelezen