De stille witte wijn uit het Zwitserse dorp Champagne heeft de Franse rivalen de kast opgejaagd.

Champagne mag niet langer uit Zwitserland komen, aldus een Zwitserse rechtbank

De wijnboeren uit het Zwitserse dorp Champagne mogen de gelijknamige oorsprongsbenaming niet langer gebruiken. Dat heeft een Zwitserse rechtbank beslist. De meer bekende Franse wijnregio Champagne had bezwaar gemaakt en krijgt nu gelijk. Frankrijk en de Europese Unie verdedigen internationaal met kracht de oorsprongsbenamingen van hun producten.

Naast de wereldberoemde bubbeltjes van de Franse Champagne-streek bestaat er ook een gelijknamig dorp nabij het meer van Neuchâtel in het Zwitserse kanton Vaud (of Waadt). Daar maken ze ook wijn op 28 hectaren, zij het dan gewone stille wijnen zonder belletjes. 

Dat mag uiteraard, maar de Zwitserse wijnproducenten eisen al jaren dat ze de naam van hun dorp mogen gebruiken als oorsprongsbenaming. Begin dit jaar had de lokale regering van het kanton Vaud hen de toestemming gegeven om de gecontroleerde oorsprongsbenaming (of AOC) "Commune de Champagne" te gebruiken. Volgens de Zwitsers gaat het hier om een totaal andere soort wijn dan de meer bekende en parelende Franse variant en is er geen verwarring mogelijk bij de consument.

De Franse concurrenten zien dat anders. Parijs en de Europese Unie verdedigen doorgaans met hand en tand oorsprongsbenamingen zoals Griekse feta, Spaanse Manchego of Franse Champagne, desnoods tot in rechtbanken in de VS toe. De Fransen kaartten de kwestie aan bij het grondwettelijk hof van het Zwitserse kanton Vaud en dat heeft hen nu gelijk gegeven. Volgens de rechter is de beslissing van de kantonsregering van Vaud in strijd met bilaterale verdragen tussen Zwitserland en de Europese Unie over de bescherming van oorsprongsbenamingen.

Franse steun voor wijn- en fruitboeren

De Franse regering gaat intussen voor een miljard euro eenmalige steun uitkeren aan de wijnboeren en fruitkwekers. Dat heeft premier Jean Castex aangekondigd tijdens een bezoek aan wijnbouwers in het departement Hérault in de Languedoc. 

De Franse wijn- en fruitteelt is zwaar getroffen door de recente vorstperiodes en tot een derde van de verwachte wijnoogst zou vernietigd zijn. De Franse wijnsector had al eerder te lijden onder invoertarieven van voormalig VS-president Donald Trump en door lockdowns vanwege de coronacrisis. 

Meest gelezen