AFP or licensors

Eritrea geeft toe dat het troepen heeft in Ethiopische provincie Tigray, maar ontkent berichten over wreedheden

Voor het eerst heeft het Oost-Afrikaanse land Eritrea toegegeven dat militairen over de grens actief zijn in de Ethiopische provincie Tigray. Eritrea belooft dat het die troepen gaat terugtrekken. Eerder waren er berichten dat Eritrese en Ethiopische troepen zich in Tigray op grote schaal schuldig maken aan plunderingen, moorden en verkrachtingen. 

In een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geeft Sophia Tesfamariam, VN-ambassadeur van Eritrea, toe dat haar land troepen heeft in Tigray. Die Eritrese troepen vechten aan de zijde van het Ethiopische regeringsleger en Amhaarse milities tegen de lokale strijdkrachten van het TPLF (Volksbevrijdingsfront voor Tigray). Eritrea belooft dat het die troepen dit weekend nog zal terugtrekken.

Tot nu toe had Eritrea altijd ontkend dat het troepen had in Tigray, maar die bewering kwam op losse schroeven te staan nadat de Ethiopische leider Abiy Ahmed dat onlangs had toegegeven. De Eritrese VN-ambassadeur ontkent echter dat die troepen betrokken zouden zijn bij grootscheepse wreedheden tegen de burgerbevolking in Tigray.

De voorbije maanden waren er echter alsmaar meer getuigenissen over plunderingen, moordpartijen en verkrachtingen op grote schaal in Tigray. Die zouden het werk zijn van het Ethiopische regeringsleger en hun bondgenoten, de Eritrese troepen en milities uit de Ethiopische provincie Amhara. 

Gevechten duren nog steeds voort

In november viel het Ethiopische regeringsleger Tigray binnen gesteund door de Amhaarse milities en troepen uit Eritrea. Die wilden de regerende partij in Tigray, het TPLF, van de macht verdrijven. De invallers konden de grote steden zoals Axum en Mekele innemen, maar de gevechten gaan nog altijd door. Het TPLF is decennialang gehard in de guerrillastrijd tegen het voormalige communistische regime in Ethiopië voor het in 1991 de macht kon overnemen. Enkele jaren geleden werd het TPLF van die macht verdrongen door huidig premier Abiy Ahmed. 

In Tigray zelf zouden er volgens de VN 1,7 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Tienduizenden daarvan zijn naar buurland Soedan gevlucht, waar ze in vluchtelingenkampen worden opgevangen. Er zijn ook berichten over voedseltekorten in Tigray, maar de Ethiopische regering ontkent dat. 

Meest gelezen