Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Huawei kon alle mobiele bellers van Nederlandse KPN afluisteren, onder hen premier Balkenende"

Het Chinese technologiebedrijf Huawei zou jaren geleden alle gesprekken van klanten van de Nederlandse telecomgroep KPN hebben kunnen afluisteren. Dat ging ook voor toenmalig premier Jan-Peter Balkenende, andere ministers en Chinese dissidenten in Nederland. KPN zegt dat het geen weet heeft van het nieuws dat bekend is gemaakt door De Volkskrant.

De discussie over mogelijke spionage door Chinese bedrijven in de telecomsector woedt al langer en daarom hebben veel westerse landen Huawei geweerd uit hun aanbestedingen voor 5G-netwerken. 

De Nederlandse Volkskrant pakt vandaag uit met een rapport waaruit zou blijken dat Huawei jaren geleden alle klanten van de telecomgroep KPN kon afluisteren. Dat zou staan in een rapport van de Franse IT-consultant Capgemini dat door KPN zou geheim gehouden zijn. KPN werkt intussen niet langer met Huawei, maar enkel met westerse IT-bedrijven.

Het rapport gaat terug tot 2010 toen KPN nog wel gebruik maakte van communicatienetwerken van Huawei. Op de hoofdzetel werkten toen ook zes Chinese personeelsleden van Huawei. Volgens het verslag kon Huawei in die periode alle 6,5 miljoen klanten van KPN afluisteren, ook die van het filiaal Telfort. Dat sloeg ook op toenmalig premier Jan-Peter Balkenende, op ministers van zijn regering en op Chinese dissidenten in Nederland. Huawei zou toen technisch in staat geweest zijn om het netwerk van KPN stil te leggen, maar heeft dat nooit gedaan. (Lees verder onder de foto).

De christendemocraat Jan-Peter Balkenende was premier van Nederland in 2010.

"Vrees voor het voortbestaan van KPN Mobiel"

Het rapport dat Capgemini toen aan de top van KPN had voorgelegd, zou tot een schok geleid hebben in het bedrijf. Volgens De Volkskrant zouden de conclusies zo verstrekkend geweest zijn dat de directie vreesde voor het voortbestaan van het bedrijf. Om die reden zou het rapport geheim gehouden zijn.

De huidige leiding van KPN zegt intussen dat "in al die jaren nooit is geconstateerd dat er door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken, dan wel onze klantsystemen of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten geïnformeerd en maatregelen genomen", aldus KPN. 

Het Nederlandse filiaal van Huawei ontkent intussen dat er gespioneerd is. De Nederlandse veiligheidsdiensten willen geen commentaar kwijt, maar hadden in het verleden wel gewaarschuwd. 

Het rapport van Capgemini zou er wel toe geleid hebben dat KPN een geplande uitbesteding van het volledige onderhoud van het mobiele netwerk niet zou hebben doorgezet. KPN doet dat onderhoud nu zelf, met ondersteuning door meerdere partijen, waaronder de Zweedse groep Ericsson en Nokia uit Finland.

Het Agentschap Telecom -de toezichthouder van de Nederlandse overheid- gaat intussen onderzoeken of het huidige systeem van KPN voldoet aan alle eisen van een veilig netwerk. Het agentschap wil ook bekijken wat er in het verleden is gebeurd, maar merkt op dat dat niet eenvoudig is omdat de netwerken nu totaal anders zijn en de betrokkenen al lang weg zijn. 

Meest gelezen