AP

Italiaanse radicaal-rechtse leider en ex-minister Matteo Salvini komt in september voor de rechter

Een rechtbank in Sicilië heeft beslist dat ex-minister van Binnenlandse Zaken en topman van de partij Lega, Matteo Salvini, in september terecht moet staan. Aanleiding was de weigering eerder van Salvini als minister om een schip met noodlijdende migranten toegang te verschaffen tot Italiaanse havens. Salvini ontkent dat niet, maar zegt dat hij het recht en de plicht had om dat te doen.

Onderzoeksrechters in Palermo op het Italiaanse eiland Sicilië hadden Salvini eerder beschuldigd van ontvoering omdat hij in augustus 2019 als minister van Binnenlandse Zaken weigerde om een Spaans schip met 147 opgepikte migranten toe te laten in Italiaanse havens. Die mensen bleven bijna drie weken lang ronddobberen op zee en een aantal van hen sprongen overboord. Tenslotte mocht het schip toch aanmeren op het Italiaanse eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee.

Eerder had de Italiaanse Senaat al de parlementaire onschendbaarheid van Salvini opgeheven en nu is dus beslist dat er in september inderdaad een rechtszaak tegen hem komt. 

Salvini zelf is niet onder de indruk. Hij vindt dat hij het recht en zelfs de "heilige plicht" had om Italië te beschermen en dat dus gedaan heeft. Volgens hem gaat het om een politiek proces om zijn situatie te ondergraven. De anti-immigratiepartij Lega heeft drie minister in de regering-Dragi en Salvini wil graag bij de volgende verkiezingen een gooi doen naar het premierschap. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij echter een celstraf tot 15 jaar en kan hij alleszins zijn politieke carrière in de nabije toekomst vergeten. 

Meest gelezen