K3 hekelt uitstel van versoepelingen in Nederland met satirisch optreden, Miguel Wiels: "Was maar om te lachen, jongens"

In de satirische tv-show "Even tot hier" in Nederland hebben de meisjes van K3 een opmerkelijke versie van hun hit "10.000 luchtballonnen" gezongen, onder de noemer "10.000 luchtkastelen". Daarin hekelen ze het uitstel van versoepelingen omdat de coronacijfers te slecht zijn of blijven, een teleurstelling die onze noorderburen net als wij soms te verwerken krijgen. "Dit was maar om te lachen, jongens", zegt componist Miguel Wiels.

Kappers die na enkele weken heropening alweer de deuren moeten sluiten, horeca die dan toch niet op 1 mei open kan of scholen die een "paaspauze" moeten nemen: al meer dan eens hebben we met z'n allen uitstel of zelfs een herroeping van versoepelingen moeten verwerken omdat de coronacijfers de verkeerde kant opgaan of niet (voldoende) in de juiste richting evolueren.

Ook in Nederland hebben politici al verschillende keren beloftes over versoepelingen moeten breken omdat de realiteit daartoe noopt. Daar zijn vooral ontslagnemend minister-president Mark Rutte en ontslagnemend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de gebeten hond telkens dat gebeurt. 

Dat is ook de makers van "Even tot hier" niet ontgaan, een satirische tv-show waarin ze samen met de Vlaamse muzikant Miguel Wiels elke zaterdag muzikaal op de week terugblikken. Vanavond kanaliseerden ze alle coronafrustraties door de meisjes van K3 een opmerkelijke versie van hun hit "10.000 luchtballonnen" te laten zingen: "10.000 luchtkastelen".

Bekijk hier het opmerkelijke optreden van K3 in "Even tot hier" (en lees eronder voort):

Met een aangepaste tekst verweten Marthe De Pillecyn, Klaasje Meijer en Hanne Verbruggen Rutte en De Jonge daarin dat ze keer op keer "luchtkastelen" bouwen door concrete data voor versoepelingen naar voren te schuiven waarna ze die weer (moeten) intrekken.

"Mark en Hugo komen steeds met een plan met een datum erbij", zongen ze. "Ze bouwen een schitterend luchtkasteel, maar dan blijkt dat het echt nog niet kan. We waren zo blij, maar die datum blijkt steeds opnieuw irreëel. Telkens weer. Oh, ze flikken het keer op keer."

"10.000 luchtkastelen bouwen ze met elkaar", ging het vervolgens in het refrein door. "10.000 luchtkastelen, nooit is het eens waar. 10.000 routekaarten zo onberekenbaar. 10.000 luchtkastelen storten telkens in elkaar." 

In de tweede strofe gingen ze op hun elan door. "Want ze bieden ons zo graag perspectief opdat alles weer mag. Weer een worst voor mijn neus, jongens allemachtig. Wij zijn toch niet dom en naïef: zo'n onhaalbare dag, nou dat vinden zelfs wij superkinderachtig. Kap es man, met je knullige stappenplan."

Josje Huisman

De huidige bezetting van K3 houdt het dan wel bij een optreden in een satirische tv-show, voorganger Josje Huisman spreekt zich al geruime tijd wél ostentatief tegen de aanpak van de coronapandemie uit. Op Instagram riep ze haar volgers afgelopen zomer op zich tegen de coronamaatregelen te verzetten. Vorige maand beweerde ze dan weer dat mondmaskers niet alleen nutteloos, maar zelfs schadelijk zijn.

Componist Miguel Wiels benadrukt bij "VTM Nieuws" dat het hier niet om een statement gaat. "De tekst was geschreven door de makers van het programma. Ik had die op voorhand bekeken en ik zag er geen graten in", zegt hij. "Nederlanders nemen hier ook geen aanstoot aan. Het was gewoon om te lachen, jongens. Ik heb het gevoel dat Belgen nog niet klaar zijn voor deze humor."

Meest gelezen