© Karol Kozlowski - creative.belgaimage.be

Liveblog - Politie grijpt in op Scheldekaaien in Antwerpen, scholen in Maasmechelen week langer dicht

In Antwerpen is de politie op verschillende plekken tussenbeide moeten komen omdat te veel mensen waren samengetroept. Dat was onder meer het geval op de Scheldekaaien. In Maasmechelen blijven de scholen nog een week langer dicht door de hoge besmettingscijfers. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Mensen troepen samen op de kaaien in Antwerpen, politie grijpt in

In Antwerpen is de politie op verschillende plaatsen tussenbeide moeten komen omdat te veel volk was samengekomen. Door het mooie weer verzamelden vanmiddag ook op de kaaien aan de Schelde heel wat mensen. Daar dreigde het vanavond volgens de politie uit de hand te lopen waarna die ingreep.

"Mensen waren aan het dansen gegaan", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Ze waren veel te dicht bijeen gaan staan. Ze speelden versterkte muziek en dat trok nog meer volk aan. We hebben 5 muziekboxen in beslag genomen waarvan 1 grote en een aantal kleintjes. Een iemand is bestuurlijk opgepakt omdat hij de openbare orde had verstoord."

Scholen Maasmechelen blijven week langer dicht

De scholen in Maasmechelen blijven nog een week langer dicht. Dat heeft burgemeester Raf Terwingen (CD&V) beslist na een crisisoverleg met de Vlaamse gezondheidsinspecteur, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. 

In verhouding tot het aantal inwoners telt Limburg, na Oost-Vlaanderen, momenteel het hoogste aantal besmettingen van alle Vlaamse provincies. Vooral in de regio rond Maasmechelen blijft het aantal besmettingen zeer hoog. De afgelopen twee weken werden er daar 472 mensen geregistreerd die besmet waren met het coronavirus. Ook de ziekenhuiscijfers in Limburg blijven hoog.

De leerlingen van de getroffen scholen zullen de komende week dus noodgedwongen afstandsonderwijs moeten volgen.

Lees hier meer:

BEKIJK - "10.000 luchtkastelen": K3 hekelt uitstel van versoepelingen in satirische tv-show in Nederland

In de satirische show "Even tot hier" op de televisie in Nederland hebben de meisjes van K3 een opmerkelijke versie van hun hit "10.000 luchtballonnen" gezongen, onder de noemer "10.000 luchtkastelen". Daarin hekelen ze het uitstel van versoepelingen omdat de coronacijfers te slecht zijn of blijven, een teleurstelling die onze noorderburen net als wij soms te verwerken krijgen.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Medewerkers ziekenhuis in Breda beginnen petitie tegen testevenement voor 10.000 mensen

Op initiatief van een chirurg zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda een petitie begonnen tegen "538 Oranjedag", een coronatestevenement van Fieldlab en radio 538 voor 10.000 mensen dat op 24 april in deze stad in het zuiden van Nederland wordt gehouden.

Lees meer in dit artikel:

Forse stijging levering Pfizer-vaccins vanaf mei

Vanaf eind mei gaat de levering van Pfizer-vaccins in ons land sterk omhoog. Dat zegt de Taskforce Vaccinatie. Tot eind juni al mogen we dan ruim 700.000 dosissen per week verwachten, meer dan een verdubbeling. Ook Moderna voert in die periode zijn leveringen een beetje op: van zo'n 77.000 tot 85.000 dosissen per week. Hoeveel vaccins Astra Zeneca en Johnson en Johnson dan aanons land zullen leveren is nog niet bekend. 

Al 590.000 mensen hebben zich ingeschreven op wachtlijst vaccins

Het aantal mensen dat zich heeft ingeschreven bij Qvax om snel te worden opgeroepen voor een vaccinatie als er vaccins op overschot zijn, blijft oplopen. Op dit moment hebben zich al  590.000 kandidaten aangemeld: 325.000 in Vlaanderen en 201.000 in Wallonie. Meer dan 13.000 (13.242) dosissen zijn op die manier al toegediend. Brussel werkt met een ander systeem. 

24 processen-verbaal na lockdownfeest in Charleroi

De politie van de zone Charleroi heeft gisterenavond 24 processen-verbaal opgesteld na een lockdownfeest in een shishabar in Charleroi. Dat meldt het parket van Charleroi. De ordediensten hadden een komen en gaan vastgesteld in de straat en er was muziek te horen in de bar. Zes mensen hebben nog getracht om via de ramen weg te vluchten bij aankomst van de politie.

Persbureau AFP: Wereldwijd overleden vorige week gemiddeld 12.000 mensen per dag aan een besmetting

Het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels aan meer dan 3 miljoen mensen het leven gekost. Er overleden vorige week gemiddeld 12.000 mensen per dag aan een coronabesmettingen. Dat becijferde het Franse persbureau AFP.

De landen met het hoogste officiële dodental bevinden zich in Noord- en Zuid-Amerika. De VS heeft volgens de universiteit Johns Hopkins melding gemaakt van ruim 566.000 sterfgevallen. Daarna volgen Brazilië (368.749) en Mexico (211.693). Overheden hebben wereldwijd sinds het begin van de pandemie bijna 140 miljoen besmettingen vastgesteld.

Sommige landen, zoals Israël, profiteren inmiddels van hun snelle vaccinatiecampagne. Het virus grijpt op andere plaatsen echter nog volop om zich heen. India maakte in de afgelopen anderhalve week herhaaldelijk melding van recordaantallen nieuwe coronagevallen. Voor vandaag registreerde India alleen al 234.692 nieuwe besmettingen.

De officiële cijfers over besmettingen en overleden patiënten geven geen volledig beeld. Niet alle coronagevallen worden opgemerkt en het dodental komt niet overal op dezelfde manier tot stand.

Volgende week overleg over de voorlopige rijbewijzen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) gaat de geldigheid van het theoretisch rijexamen opnieuw verlengen. In november had de minister de termijnen al verlengd tot 30 september 2021, maar de planning bij de rijscholen loopt vol. In overleg met de partners zal een nieuwe datum bepaald worden.

De rijscholen moesten door de coronacrisis tijdelijk de deuren sluiten. Minister Peeters liet daarom in november vorig jaar in een ministerieel besluit de uitsteltermijnen vastleggen voor rijopleidingen, rijexamens en terugkommoment.

De nieuwe verlenging moet ruimte creëren in de opleidings- en examencentra. De minister roept wel op om niet te wachten tot het laatste moment. "Plan je afspraak tijdig in. Alleen zo kunnen we drukke momenten vermijden."

Minister Peeters gaat de federale overheid ook vragen om een verlenging van de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen te bekijken. Volgende week staat daar alvast een overleg over ingepland.

De cijfers: opnames blijven (tergend traag) dalen

SAMENGEVAT: 
Voor het eerst in zes weken , sinds 7 maart, is het gemiddelde aantal overlijdens door corona heel licht gedaald. De voorbije week stierven elke dag gemiddeld 39 mensen. Een week eerder waren dat er elke dag 41. 

Ook de ziekenhuisopnames blijven licht dalen: gemiddeld belanden er elke dag 236 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, 6 procent minder dan een week eerder. Nog altijd liggen meer dan 3.000 mensen met corona in het ziekenhuis (3.015 om precies te zijn). 923 onder hen liggen op intensieve zorg. Dat aantal daalt met mondjesmaat. 

Het aantal nieuwe besmettingen blijft wel nog licht stijgen, maar dat komt vooral door het feit dat we nu vergelijken met een week met Pasen en paasmaandag, twee dagen waarop weinig getest werd. Bijna 1 op de 10 afgenomen testen blijkt positief te zijn.

 • Van 10 tot en met 16 april werden elke dag gemiddeld 236 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling van 6 procent in vergelijking met de week ervoor. Gisteren was er een daling van 5 procent, eergisteren een daling met 7 procent. De opnames zijn dus in dalende lijn, maar het tempo is tergend traag.
 • Gisteren, vrijdag 16 april, meldden de ziekenhuizen 249 opnames (+11 in vergelijking met donderdag 15 april). 260 patiënten (+18) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • In totaal lagen woensdag 3.015 (-17) covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 3 procent. 923 covidpatiënten (-7) liggen op intensieve zorg, 547 (+6) hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg gelijk gebleven, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt stijgt met 5 procent.

  Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 7 tot en met 13 april overleden elke dag gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 3,8 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.681.
 • Tussen 7 en 13 april werden per dag gemiddeld 3.755 nieuwe besmettingen bevestigd, 4 procent meer dan de week ervoor. Die stijging is met een korrel zout te nemen, want hier hebben we te maken met het paasmaandageffect.

"De stijging komt niet onverwacht en is te wijten aan een feestdag. Paasmaandag - 5 april - is verschoven naar de week waarmee de huidige cijferperiode vergeleken wordt. In de vergelijkingsweek zal dus een extra dag zitten waarop véél minder getest werd. We krijgen een "kunstmatig cijfer"", legt statisticus Bart Mesuere (UGent) ons uit.

 • Tussen 7 en 13 april werden dagelijks gemiddeld 44.100 tests afgenomen. Dat is 10 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dalen, wellicht onder invloed van de paasvakantie.
 • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) blijft met 9,8 procent (1,6 procent meer dan gisteren) torenhoog. Dat betekent dat meer dan 9 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel al even op 0,94. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld bijna 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. 
 • Gisteren, op vrijdag 17 april (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden 2.204.943 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 24 procent van de volwassen bevolking. 696.692 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Circussen lijken stand te houden ondanks corona

De circussen in ons land lijken de coronacrisis voorlopig goed te overleven. In de circusscholen is het aantal inschrijvingen door de coronacrisis het voorbije jaar licht gedaald, na een sterke stijging de afgelopen tien jaar.

De rondreizende circussen kunnen door de coronamaatregelen nog steeds geen voorstellingen spelen, maar ondanks die stilstand is er toch een nieuw rondreizend circus ontstaan, zegt Noemi De Clercq, directeur van het Circuscentrum Vlaanderen.

Rusthuisbewoners hebben nood aan meer bezoekers: "Sneltesten behoren tot de mogelijkheden"

De kans bestaat dat rusthuisbewoners binnenkort meer bezoek mogen ontvangen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De experten van de GEMS werken aan een nieuw advies rond mogelijke versoepelingen voor mensen die gevaccineerd zijn. Momenteel mogen rusthuisbewoners twee knuffelcontacten hebben, maar nu de vaccinatiecampagne volop loopt, vragen ze om meer mensen te mogen zien.

Jan De Maeseneer, professor huisartsengeneeskunde en lid van de werkgroep vaccinatie, stelt dat de vraag van bewoners duidelijk is in "De ochtend" op Radio 1. "Niet alleen in aantallen meer verscheiden mensen zien, maar wat ook een belangrijke rol speelt: de kwaliteit van het contact. Contacten op afstand met een mondmasker is toch niet echt de kwaliteit die de bewoners willen. Elkaar eens dichter kunnen benaderen, elkaar eens kunnen knuffelen, daar is een grote nood aan", zegt hij.

De kwaliteit van het contact speelt een belangrijke rol

NVE

Om besmettingen te vermijden, zouden bezoekers bijvoorbeeld vooraf een sneltest kunnen afleggen. Het is aan de Vlaamse werkgroep Zorg om de knopen door te hakken. Een definitieve beslissing wordt pas binnen twee weken verwacht.

HERBELUISTER hier het gesprek met De Maeseneer in "De ochtend" die het ook had over de vaccinatie van onze olympische atleten:

President Biden steunt premier Suga om Olympische Spelen te laten doorgaan

De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer moeten doorgaan. Hij sprak zijn steun uit voor de aanpak van Japan om een veilig toernooi te organiseren. Biden deed dat tijdens het bezoek van de Japanse premier Yoshihide Suga aan het Witte Huis.

Na afloop van hun ontmoeting kwam er zelfs een gezamenlijke verklaring naar buiten, waarin Biden zei dat "hij de inspanningen van premier Suga steunt om deze zomer veilige Olympische en Paralympische Spelen te houden."

Suga zocht steun bij Biden omdat er steeds meer twijfels rijzen of de Spelen deze zomer wel moeten doorgaan. In Japan loopt het aantal besmettingen met het coronavirus nog steeds op en de bevolking keert zich meer en meer tegen het evenement.

© 2021 SOPA Images

Het onlinefestival The Masked Party laat jongeren hard feesten én hun hart luchten

The Masked Party, dat was de naam van een onlinefestival van radiozender MNM in samenwerking met Onderwijs Vlaanderen. Onder het motto hard feesten en ook je hart luchten, werd er een coronaveilig feestje gebouwd. De jongeren konden online ook praten met elkaar en met experts. "Ik heb nieuwe mensen leren kennen", klonk het.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Boeve: "Ik zou niet graag hebben dat onze leerlingen eerder op een terras kunnen gaan dan dat ze voltijds naar school kunnen"

Op het volgende onderwijsoverleg over de coronasituatie moet, naast het rapport van de virologen, ook een rapport van de kinderartsen op tafel liggen. Dat zegt de topman van Katholiek Onderwijs, Lieven Boeve (foto), in De Morgen en bevestigt hij aan VRT NWS.

Over een goeie week, op maandag 26 april, komen de onderwijskoepels en de vakbonden opnieuw samen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Ze gaan dan bekijken of ook de tweede en derde graad van het secundair onderwijs opnieuw voltijds naar school kunnen. Nu krijgen ze halftijds afstandsonderwijs.

Tijdens dat overleg moet ook het psychische welzijn van de jongeren mee in rekening worden genomen, zegt Boeve. "Bij onze beslissing voor onderwijs hielden we tot nu toe rekening met drie zaken: met de virologische veiligheid, met het leren van de leerlingen en met de organiseerbaarheid. Ik denk dat we daar een vierde element aan moeten toevoegen en dat is het psychologische: hoe doen jongeren het op dat vlak en welke rol spelen scholen in hun welbevinden? Dat kan een bijkomend argument zijn om, wanneer de cijfers het toelaten, in te zetten op een voltijdse heropening voor de jongeren van de tweede en derde graad."

Boeve verwijst ook naar de mogelijke heropening van de caféterrassen op 8 mei. "Ik zou niet graag hebben dat onze leerlingen eerder op een terras op café kunnen gaan dan dat ze voltijds naar school kunnen."

Meest gelezen