Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

NASA kiest SpaceX om raket te bouwen voor volgende missie naar de maan

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk, gekozen voor zijn volgende bemande missie naar de maan. SpaceX en NASA sloten daarvoor een contract af van 2,89 miljard dollar.

"Vandaag zijn we allemaal heel enthousiast dat we kunnen aankondigden dat we aan SpaceX de bouw van ons maanlandingssysteem hebben toegekend", aldus verantwoordelijke van het project bij NASA, Lisa Watson-Morgan. Het contract ter waarde van 2,89 miljard dollar is een grote blijk van vertrouwen voor SpaceX, dat een grote verantwoordelijkheid krijgt in het Artemis-programma. Dat wil na 50 jaar opnieuw mensen naar de maan sturen.

SpaceX won de aanbesteding van NASA met het voorstel om de Starship-raket te gebruiken voor de maanmisse. De raket kan opnieuw gebruikt worden en kan volgens SpaceX op termijn grotere groepen mensen naar de maan, Mars en andere planeten brengen.

De aankondiging is dan weer een opdoffer voor Blue Origin, het raketbedrijf van Jeff Bezos. Dat had voorgesteld om met verschillende partners zoals vliegtuigbouwer Lockhead Martin als "nationaal team" het maanlandingssysteem te ontwikkelen.

Musk, die ook topman is van autofabrikant Tesla, richtte samen met anderen SpaceX op met het ultieme doel om mensen naar de planeet Mars te laten vliegen. De voorbije jaren baarde het bedrijf veel opzien door met volle vaart testmissies op te zetten voor raketten en ruimtevaarttoestellen. Dat had als bijkomend effect dat het enthousiasme voor ruimtevaart weer toenam.

NASA stuurde astronauten voor het laatst in 1972 naar de maan. In dat jaar eindigde het Amerikaanse Apollo-programma voor ruimtereizen. In 2007 lanceerde NASA met Artemis het vervolg op dat programma.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen