Russische opposant Aleksej Navalny kan "elk moment" een hartstilstand krijgen, zeggen zijn artsen

Artsen die dicht bij de Russische opposant Aleksej Navalny staan, zeggen dat hij "elk ogenblik" een hartstilstand kan krijgen. Ze eisen dat ze hem meteen mogen zien. Daarbij krijgen ze de steun van 70 auteurs, acteurs, kunstenaars en andere intellectuelen.

Navalny, de belangrijkste criticus van het Kremlin, ging op 31 maart in hongerstaking om te protesteren tegen de slechte omstandigheden waarin hij gevangen gehouden wordt. Hij beschuldigt het gevangenisbestuur ervan dat het hem de toegang tot een arts en tot medicijnen weigert, terwijl hij volgens zijn advocaten aan een dubbele discushernia lijdt.

De lijfarts van de 44-jarige opposant, Anastassia Vassilieva, en drie andere artsen, onder wie een cardioloog, hebben onmiddellijke toegang tot Navalny gevraagd, zo blijkt uit een brief die ze naar de Russische penitentiaire diensten stuurden en die vandaag op de Twitter-account van Vassilieva verscheen. Volgens haar heeft de kaliumconcentratie in het bloed van Navalny een kritiek peil bereikt.

Open brief

De artsen van Navalny krijgen intussen de steun van 70 kunstenaars, auteurs, acteurs en andere intellectuelen die de Russische president Vladimir Poetin vragen om hem de nodige medische zorg te verlenen. Dat doen ze in een open brief die vanavond op de website van de Franse krant Le Monde is verschenen.

"Meneer de president, op het moment dat we u schrijven, wordt Aleksej Navalny vastgehouden in een gevangenis die door veel advocaten en mensenrechtenverdedigers wordt omschreven als de strengste van Rusland", schrijven ze. "Zijn gezondheidstoestand gaat snel achteruit en vereist dringende medische zorg."

"We roepen u op, meneer de president, om meneer Navalny meteen het nodige medische advies en de behandeling te geven die hij dringend nodig heeft en waarop hij recht heeft als staatsburger van Rusland. Als verkozene van Rusland die garant staat voor de wet, is het aan u om die toe te passen."

Onder anderen de Nobelprijswinnaars literatuur Svetlana Alexijevitsj, Louise Glück, Orhan Pamuk en Herta Müller, acteurs Benedict Cumberbatch, Stephen Fry, Jude Law, Ian McKellen, Bill Nighy, Vanessa Redgrave en Kristen Scott Thomas, auteurs Amélie Nothomb, J.K. Rowling en Salman Rushdie en muzikant Thom Yorke hebben de brief ondertekend.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen