Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Rusland pakt Oekraïense consul op wegens "spionage" net nu relaties opnieuw erg gespannen zijn

In de Russische stad Sint-Petersburg is de consul van Oekraïne, Alexander Sosonjoek, een tijdlang vastgehouden door de geheime diensten. Volgens de Russen is hij betrokken bij spionage en zou hij op heterdaad betrapt zijn bij een ontmoeting met een Russische informant. De relaties tussen Moskou en Kiev zijn zo al erg gespannen nadat Rusland tienduizenden militairen heeft samengetrokken langs de grens. Tsjechië wijst intussen op zijn beurt 18 Russische diplomaten uit op verdenking van spionage.

Volgens de Russische geheime dienst FSB werd consul Sosonjoek gisteren aangehouden. Hij zou betrapt zijn op het ogenblik dat hij in Sint-Petersburg een ontmoeting had met een Rus die hem informatie zou verschaft hebben over de veiligheidsdiensten in Rusland. 

De consul zou volgens Oekraïne enkele uren zijn vastgehouden, maar zou intussen vrijgelaten zijn en veilig zijn in het consulaat in Sint-Petersburg. Hij wordt wel uitgewezen en krijgt 72 uur om Rusland te verlaten. Oekraïne ontkent de beschuldigingen en heeft op zijn beurt een Russische diplomaat het land uitgezet. 

Consuls en hun medewerkers genieten -net als ambassadepersoneel overigens- van gerechtelijke onschendbaarheid volgens het Verdrag van Wenen over Consulaire Betrekkingen uit 1963. Dat verdrag beperkt juridische vervolging tot "een ernstige misdaad of beslissing van de bevoegde rechterlijke macht". 

De zaak lijkt dan niet echt te escaleren, toch zal ze de opnieuw erg gespannen relaties tussen Rusland en Oekraïne geen goed doen. De voorbije weken heeft Rusland tienduizenden militairen samengetrokken langs de oostgrens van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen nog altijd enkele gebieden onder hun controle hebben. Sommigen vreesden voor een nieuwe Russische inval in Oekraïne, maar veel waarnemers zien vooral een drukkingsmiddel in de troepenopbouw. 

De Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk hebben Rusland gewaarschuwd om Oekraïne niet binnen te vallen. De voorbije jaren is er een wankel bestand in het oosten van Oekraïne, maar dat wordt regelmatig geschonden door beide partijen. Rusland houdt ook marine-oefeningen in de Zwarte Zee terwijl daar ook Amerikaanse marineschepen patrouilleren.

Tsjechië wijst 18 Russische diplomaten uit wegens spionage

Tsjechië gaat dan weer 18 werknemers van de Russische ambassade uitwijzen die door de Tsjechische inlichtingendiensten als agenten van de spionagediensten van Moskou zijn geïdentificeerd, zo heeft de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. "Achttien werknemers van de Russische ambassade moeten onze republiek binnen de 48 uur verlaten", zei minister Jan Hamacek aan journalisten.

Meest gelezen