Bewoners Hasseltse binnenstad blij met streng parkeerbeleid: "Vanaf morgen eindelijk parkeren in mijn straat"

De Hasseltse centrumbewoners zijn verheugd met het nieuwe parkeerbeleid dat morgen in voege treedt. “Probleemloos parking vinden in eigen straat wordt een verademing”, klinkt het unaniem. Handelaars en bezoekers zijn minder gelukkig met het uurtarief dat wordt opgetrokken naar 3 euro. Voortaan betaal je tot 21 uur én op zondagnamiddag.

“Het nieuwe systeem maakt voor ons nu eenmaal het verschil tussen wél en niet kunnen parkeren in de buurt van de voordeur”, zegt een dame die tegenover de parking aan het Kolonel Dusartplein woont. “De buurtbewoners ijveren hier al jaren voor, en de stad heeft eindelijk naar ons geluisterd. Veel mensen kennen deze omgeving als goedkope parkeerplaats, en dat brengt heel wat drukte en overlast met zich mee. Zeker tijdens evenementen zoals Winterland en de kermis. Wij gaan er dankzij deze beslissing dus op vooruit.”

“Als mensen een dagje naar Maastricht of Aken gaan stellen ze zich geen vragen over de parkeertarieven, maar als ze dichter bij huis op stap gaan wel”, meent een buurman enkele meters verderop. “Auto’s in een stadscentrum zijn nu eenmaal niet meer van deze tijd, en Hasselt is een echte stad. In Antwerpen stoppen automobilisten ook niet op De Grote Markt of de Groenplaats om snel naar de slager of de visboer te gaan. Ik denk dat het stadsbestuur vooral wil inzetten op funshoppers en dagjestoeristen."

Je auto vijf straten verder moeten achterlaten is niet handig met een baby en volle boodschappentas

“Ik hou er een dubbel gevoel aan over”, zegt een jonge vader die binnen de Hasseltse ring woont. “Parkeerplaats zoeken is nu vaak een heel tijdrovende en onpraktische klus. Je auto vijf straten verder moeten achterlaten is niet bepaald handig met een baby en volle boodschappentas. Maar voor veel handelaars zijn de verhoogde parkeertarieven een zoveelste tegenslag. Zelf zou ik als bezoeker niet naar Hasselt komen om kort en doelgericht te shoppen. Het wordt pas voordelig als je er daadwerkelijk een daguitstap van maakt.”

Betalen op zondag

Een groepje toeristen uit West-Vlaanderen laat hun auto met aanhangwagen achter op de parking van het Kolonel Dusartplein. “We kregen hem niet kwijt in de ondergrondse parking”, legt een dame uit. “Als dit de laatste zondag is dat wij hier gratis mogen staan hebben we goed getimed. We willen een gezellige stadswandeling maken, maar 15 euro voor een namiddag parkeren, en dat ook nog eens op zondag, zouden we er niet voor over hebben.”

Juiste auto op juiste plek

Schepen van mobiliteit Marc Schepers (RoodGroen+) wil de juiste auto naar de juiste plek begeleiden. “De inwoners binnen de grote ring, en hun bezoekers willen we makkelijker laten parkeren in hun eigen straat. Voor mensen die een snelle boodschap willen doen voorzien we meer parkeerplaatsen waar je een halfuurtje mag blijven staan. De snelle doorstroom op deze parkeerplaatsen zal net voor meer bezoekers zorgen. Shoppers die graag langer blijven verwijzen we door naar de ondergrondse parkeerplaatsen. Onze nieuwe parking Blauwe Boulevard telt 600 parkeerplaatsen: je kan je wagen daar in alle luxe voor maximum tien euro een volledige dag achterlaten.”

Meest gelezen