AFP or licensors

Brazilië bouwt een nieuw enorm Christusbeeld, groter dan Christus de Verlosser in Rio de Janeiro

In het zuiden van Brazilië verrijst een nieuw groot standbeeld van Jezus Christus. Dat is nu al groter dan het bekende beeld van Christus de Verlosser boven de grootstad Rio de Janeiro. Toch zal het nieuwe beeld niet het grootste van Christus worden en zeker niet het grootste standbeeld ter wereld.

Het nieuwe beeld staat nabij de stad Encantado in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. Het hoofd en de uitgespreide armen zijn al klaar, de rest van het lichaam moet nog worden afgewerkt, maar het is een imposant zicht. 

Aan het beeld hangt een prijskaartje van 350.000 dollar die grotendeels via giften zijn verzameld door een vereniging die zich Vrienden van Christus noemt. Veel Braziliaanse ondernemingen hebben een steentje bijgedragen. Het beeld zou in de loop van het jaar klaar zijn. 

Bekijk hier beelden van de werken (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Qua ontwerp lijkt het veel op de in 1931 voltooide en beroemde Christus de Verlosser, het enorme beeld dat boven de grootstad Rio de Janeiro uittorent en dat 38 meter hoog is met de voet inbegrepen. 

Het nieuwe beeld is met 43 meter hoger dan dat in Rio, maar het is niet het hoogste Christusbeeld ter wereld. Er is er nog een van 52,5 meter hoogte in Swiebodzin in het erg katholieke land Polen. Vreemd genoeg staat het grootste Christusbeeld ter wereld in een overwegend islamitisch land, namelijk op het eiland Sulawesi in Indonesië. Dat beeld is net ietsje groter dan dat in Polen. Op Sulawesi leven er nogal wat christenen onder de bevolkingsgroepen van de Minahasa en de Toraja. 

Hoog, hoger en nog hogere standbeelden

Wereldwijd lijkt er de voorbije jaren een race bezig om de grootste standbeelden te bouwen. Hoe indrukwekkend de Christusbeelden ook zijn, ze zijn niet de grootste ter wereld. 

De huidige koploper is het 182 meter hoge Beeld van de Eenheid in de Indiase deelstaat Gujarat. Dat stelt Sardar Patel voor, een van de grote wegbereiders van de onafhankelijkheid van India naast Mahatma Gandhi en premier Nehru. In die hoogte is niet eens de sokkel inbegrepen. Daarna volgen een serie grote Boeddha-beelden in China, Myanmar en Japan. 

Over enkele jaren wordt die rangschikking nog eens door elkaar gegooid. Nabij de Indiase stad Mumbai verrijst intussen een enorm beeld van 212 meter hoog dat Shivaji voorstelt, de hindoekoning van de Maratha's die in de 17de eeuw de islamitische veroveraars terugsloeg. De Indiërs hebben overigens de smaak te pakken, want over enkele jaren moet er in de voor hindoes heilige stad Ayodhya een beeld van 221 meter hoog komen, dat van Rama, de held van het Ramayana-epos en een vorm van de hindoegod Vishnu. 

Meest gelezen