Burgemeester Paul Depla.
ROBIN UTRECHT

Burgemeester van Breda staat achter testevenement met 10.000 mensen

Burgemeester Paul Depla staat achter het testevenement 538 Oranjedag in Breda. Voor de microfoon van de NOS en RTL zei hij vanavond: "Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7.500 mensen, ook dicht bij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?"

Burgemeester Depla zei dit na de ophef die is ontstaan over het Fieldlabs-testevent komende zaterdag met 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, wordt massaal ondertekend.

De gemeente Breda zei eerder op de dag in een schriftelijke verklaring: "Het doel van deze onderzoeken is om wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden. Het is een volgende stap naar het openen van de samenleving, daar werken we graag aan mee."

De Nederlandse regering ziet geen reden om de stekker uit de in opspraak geraakte Fieldlab Evenementen te trekken, zo meldde de Nederlandse radio BNR na overleg op het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier. Meerdere Haagse bronnen bevestigden de uitkomst van het overleg tegenover BNR. "We doen dit niet voor niets. We doen dit om te kijken of er deze zomer meer mogelijk is", zei een ingewijde over de testevenementen. Voorts zegt de regering dat het aan de gemeente Breda is te beslissen of het event doorgaat. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" over het protest tegen het testevenement in Breda (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

"Onverantwoord gezondheidsrisico"

Statistici maken volgens de radiozender gehakt van Fieldlabs. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing om vele duizenden bezoekers toe te laten bij de inmiddels omstreden testevenementen, zeiden verscheidene statistici tegen BNR.

Volgens Casper Albers, hoogleraar Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt een onverantwoord gezondheidsrisico genomen door zo veel mensen toe te laten. Zijn collega Maarten van Smeden, medisch statisticus bij het UMC Utrecht, zegt dat een duidelijk onderzoeksplan totaal ontbreekt en dat zelfs niet duidelijk is wat er eigenlijk precies wordt onderzocht.

Meest gelezen