AP1999

Charles Geschke, de uitvinder van het PDF-formaat voor doorsturen van documenten via internet, is overleden

In de Verenigde Staten is Charles "Chuck" Geschke overleden. Hij was een van de pioniers van de internetrevolutie en mede-oprichter van het concern Adobe. Geschke gaat echter vooral de geschiedenis is als de man achter de ontwikkeling van het PDF-formaat waarmee documenten digitaal kunnen worden uitgewisseld. 

Geschke was 81 en is in zijn woonplaats in Los Altos - in Silicon Valley ten zuiden van San Francisco - overleden. Daar heeft hij het grootste deel van zijn carrière doorgebracht en tegelijk het pad geëffend voor een van de grootste ontwikkelingen van de voorbije eeuwen.

Met een stevige achtergrond in wiskunde en een doctoraat in computerwetenschappen was Charles Geschke goed geplaatst voor een carrière in de IT-industrie. In de jaren 70 en 80 werkte hij voor PARC, het intussen beroemde Palo Alto Research Center van het bedrijf Xerox, een broeinest waar briljante geesten elkaar vonden en waar tal van innovaties het licht zagen. Ook Apple-stichter Steve Jobs haalde veel mosterd in PARC en stal er ook wel een aantal ideeën zoals de computermuis.

Geschke leerde bij Xerox John Warnock kennen en in 1982 stichtten ze samen het bedrijf Adobe, waar ook de vader van Geschke een tijdje meehielp als graficus. Adobe is intussen uitgegroeid tot een miljardenconcern gespecialiseerd in technologie om grafiek, foto's, video's en multimedia digitaal te verspreiden. U hebt wellicht al Adobe PhotoShop en Acrobat Reader gebruikt. Geschke is echter vooral bekend als teamleider bij  de ontwikkeling van Portable Document Format of PDF, wereldwijd de standaard voor de verspreiding van elektronische documenten. 

Gesche en Warnock kregen tal van onderscheidingen. In 2009 kregen ze de National Medal of Technology uit handen van president Barack Obama.

In 1992 werd Geschke op de parking van Adobe ontvoerd. Hij werd vrijgelaten na de betaling van een losgeld enkele dagen later en bleef ongedeerd. De twee gijzelnemers zitten nog altijd in de cel.

Geschke en Warnock werden door president Obama bekroond met de National Medal of Technology.
AP2009

Meest gelezen