AFP or licensors

Tafelberg in Zuid-Afrika staat in brand, felle wind bemoeilijkt werk brandweer

In Zuid-Afrika is de hevige bosbrand die zondag is uitgebroken op de flanken van de Tafelberg nog altijd niet onder controle. Felle wind bemoeilijkt het werk van de brandweer. Bewoners van voorsteden van Kaapstad worden uit voorzorg geëvacueerd. De brand heeft verschillende historische gebouwen verwoest, waaronder de oudste windmolen van het land en een bibliotheek van de universiteit van Kaapstad. 

Ben jij in Kaapstad of studeer je aan de getroffen universiteit? Laat het ons weten via nieuws@vrt.be, graag met je gsm-nummer erbij.

De brand is zondag uitgebroken in het grote nationale park dat de iconische Tafelberg nabij Kaapstad omringt. Dat bestaat voor een groot deel uit bos en een speciaal struiklandschap of "fynbos".

De oorzaak van de brand is niet duidelijk. Er is een verdachte opgepakt, een man van in de 30 die een vuurtje zou hebben aangestoken. Maar of het gaat om opzettelijke brandstichting of gewoon om onvoorzichtigheid, is nog niet duidelijk. 

Sowieso is het erg warm en droog in de streek. Bovendien staat er een stevige wind. Het vuur kon zich hierdoor snel verspreiden door uitgedroogd struikgewas en door naaldbomen die hars bevatten en makkelijk ontvlammen. De wind bemoeilijkt ook het werk van de brandweer. Blushelikopters moesten daardoor een tijdlang aan de grond blijven.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal" van 19 april (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

"Ook vanmorgen brandt het nog steeds zegt" Vlaming Pauwel Siau, die studeert in Kaapstad. "Normaal heb ik zicht op de Tafelberg, maar nu is er alleen rook. Daartussen zie je het vuur af en toe. Het vuur komt deze richting uit. Het is dus bang afwachten".

Volgens Siau waait het ook nog steeds erg hard, wat het vuur aanwakkert. "We houden elkaar met de buren op de hoogte van de situatie, want die kan snel veranderen."

(lees door onder de foto's)

Rook op de flanken van de Tafelberg
Xinhua News Agency.All Rights Reserved
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Universiteit van Kaapstad getroffen

"Het vuur begon bij een gedenkplaats voor Cecil John Rhodes", licht correspondent Ellis Van Gelder toe. "Daar is ook een restaurant waar gasflessen zijn ontploft. Het vuur heeft zich daarna verder verspreid in de richting van de universiteit van Kaapstad waar diverse gebouwen in brand staan." 

Cecil John Rhodes (1853-1902) was een Britse mijnmagnaat en kolonisator. Hij bezat een groot deel van het gebied dat vandaag door het vuur is getroffen. Bij zijn dood schonk hij het aan de overheid die er onder meer de universiteit van Kaapstad op bouwde.

Een van de getroffen gebouwen van de universiteit is de Jagger Reading Room. In die bibliotheek zouden een aantal unieke manuscripten bewaard worden, maar er was geen tijd om die in veiligheid te brengen. De evacuatie van mensen op de universiteit zou vrij goed verlopen zijn.

Bekijk hier een video en enkele foto's van de brandende bibliotheek en van de evacuatie van studenten (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Een gebouw op de universiteitscampus is afgebrand.
AFP or licensors

Ook de zogenoemde Mostert's Mill is in de as gelegd. Dat is de oudste windmolen van Zuid-Afrika, gebouwd in 1796 toen de Britten de Kaapkolonie net van de Nederlanders hadden overgenomen. 

De historische Mostert's Mill uit 1796 is verwoest.
AFP or licensors

De vrees bestaat dat mensen die trektochten maken in het erg grote park in gevaar zijn. De regering van de provincie West-Kaap roept iedereen op om het park te verlaten. Mensen die in de buurt wonen, moeten deuren en ramen gesloten houden om de rook buiten te houden.  

Het park in en rond de berg is een populair wandelgebied met een unieke fauna en flora en is door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot natuurlijk erfgoed.

Wat is de Tafelberg?

De Tafelberg is een van de twee grote trekpleisters in Kaapstad, een van de grootste en de oudste steden in Zuid-Afrika; de andere is de vlakbij gelegen Kaap de Goede Hoop. De berg bestaat uit een drie kilometer breed min of meer vlak plateau dat aan een tafel doet denken. Het hoogste punt ligt iets boven de duizend meter, maar het plateau ligt lager. De berg en de omgeving hebben een uitzonderlijke plantengroei en dierenbestand en maken deel uit van een groot nationaal park. Dit soort "tafelbergen" of "mesa" komt overigens ook voor in Zuid-Amerika, Ethiopië en in IJsland.

Kaart van de omgeving van Kaapstad: rode cirkels geven de Tafelberg aan

Meest gelezen