Een blik op Sluis in Nederland (archieffoto).
flip franssen

Liveblog - Helft volwassen Amerikanen kreeg al zeker 1 coronaprik, ook daguitstap in Nederland kan pas na quarantaine

Al meer dan de helft van de volwassen Amerikanen heeft minstens 1 coronaprik gekregen, goed voor ongeveer 130 miljoen mensen. Dat zegt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Morgen, maandag 19 april, vervalt het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland. Omdat sommige (buur)landen eigen regels opleggen, is snel even de grens oversteken evenwel niet altijd mogelijk. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Helft volwassen Amerikanen heeft minstens 1 coronaprik gekregen, zegt Amerikaanse gezondheidsdienst CDC

Meer dan de helft van de volwassen Amerikanen heeft al minstens één dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Grofweg 130 miljoen Amerikanen boven de 18 jaar hebben een shot gehad, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Ongeveer 84 miljoen mensen in de VS hebben ook al een tweede injectie gehad, wat overeenkomt met bijna een derde van de meerderjarige bevolking.

De VS hebben niet alleen het hoogste dodenaantal door COVID-19 ter wereld, het land gaat ook hard qua vaccinaties. De bekende Amerikaanse epidemioloog en regeringsadviseur Anthony Fauci waarschuwde vandaag evenwel dat zijn land nog altijd in een precaire situatie verkeert.

President Joe Biden heeft aangekondigd dat elke Amerikaan die dat wil voor 1 mei een vaccin kan hebben gehaald. Er wordt voorlopig geprikt met de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het gebruik van het vaccin van Johnson & Johnson is tijdelijk vanwege mogelijke zeldzame bijwerkingen opgeschort, maar Fauci verwacht dat komende vrijdag wordt besloten het middel in een of andere vorm weer in te zetten. Het AstraZeneca-vaccin wordt in de VS (nog) niet gebruikt.

Een daguitstap naar Nederland maken? Ook dan moet je bij aankomst in quarantaine!

Morgen, maandag 19 april, vervalt het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland. Dat betekent dat je, onder strikte voorwaarden, weer mag reizen van onze regering. Echter: veel (buur)landen leggen eigen regels op waardoor snel even de grens oversteken in de praktijk niet altijd mogelijk is.

Dat laatste kon onze ploeg vaststellen in Sluis, net over de grens met Nederland én een rode zone. In principe mag je daar morgen weer naartoe voor een daguitstap zonder dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Dat komt omdat België dat niet verlangt als je minder dan 48 uur in een rode zone hebt verbleven.

Toch mag je eigenlijk niet zomaar Nederland betreden omdat onze noorderburen willen dat iederéén die de grens oversteekt bij aankomst in quarantaine gaat, zelfs al is dat voor een kort bezoek. Pas na die periode mag je je vrij op het grondgebied bewegen.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" vanuit Sluis:

Videospeler inladen...

Burgemeester van Breda staat achter testevenement met 10.000 mensen

Burgemeester Paul Depla staat achter het testevenement 538 Oranjedag in Breda. Voor de microfoon van de NOS en RTL zei hij vanavond: "Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7.500 mensen, ook dicht bij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?"

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Coronamaatregelen versoepeld in vrijwel heel Italië

In een groot deel van Italië kan vanaf morgen weer buiten op terrassen worden gegeten, wat eerder dan oorspronkelijk gedacht. Ook veel andere buitenactiviteiten kunnen worden hervat nu in veel regio's het aantal coronabesmettingen is afgenomen.

In drie regio's die zijn bestempeld als zogenoemde rode zone - Puglia in het zuiden, Sardinië en de Aosta-vallei in het noordwesten - blijven beperkingen van kracht, zo maakte de regering bekend. Niet-essentiële winkels en restaurants moeten daar dichtblijven en reizen in de omgeving mag alleen met een goede reden.

Maar het optimisme groeit in het land van 60 miljoen mensen waar het virus zwaar heeft huisgehouden. De vaccinatiecampagne lijkt geleidelijk vruchten af te werpen. De regering werkt aan een routekaart voor verdere versoepelingen in de komende maanden. Onbelemmerd reizen door het land moet dan weer mogelijk worden, mogelijk binnen een paar weken. Er wordt al gekeken naar het heropenen van zwembaden, sportstudio's en markten.

Ondertussen blijft de discussie over de avondklok doorgaan. Rechtse partijen en restauranthouders willen een einde aan het uitgaansverbod tussen 22 en 5 uur. Maar daar is de tijd gezien de infectiegraad nog niet rijp voor, zei onderminister van Volksgezondheid Pierpaolo Sileri in de krant La Stampa.

De regering neemt met de beperkte versoepelingen een weloverwogen risico, zei premier Mario Draghi vrijdag. Hij waarschuwde wel dat de situatie nog altijd ernstig is. Afgelopen week waren er nog dagen met bijna vierhonderd sterfgevallen door COVID-19.

Alle 65-plussers in Voeren gevaccineerd: "Waarschijnlijk als eerste in Vlaanderen", zegt burgemeester

Op zaterdag 17 april werd er in Voeren een tweede groots vaccinatiemoment georganiseerd in de sporthal van de Provinciale school in ’s-Gravenvoeren. Hiermee hebben alle 65-plussers in Voeren de kans gekregen zich te laten vaccineren. 

Lees meer in dit artikel:

Radio 2 viert 20 jaar Eregalerij met onlineshow op 25 april

Op zondag 25 april wordt de 20ste editie van De Eregalerij gevierd in de app van Radio 2. De feestelijke editie van 20 jaar Eregalerij - die door de coronacrisis eerder al verschoven was naar 17 maart 2022 - blijft behouden. 

Voor de extra onlineshow zijn Christel Van Dyck en Jelle Cleymans zijn ceremoniemeesters van dienst in een Kursaal Oostende zonder publiek. Vanaf 17 uur start de show. Worden verwacht op het podium: Willy Sommers, The Starlings, Jan De Wilde, het Radio 2 Koor, Kommil Foo en Arno.

Blik op de coronacijfers: druk op intensieve blijft met 924 zieken hoog, positiviteitsratio belandt op 10%

 • Van 11 tot en met 17 april werden elke dag gemiddeld 234 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling van 6 procent in vergelijking met de week ervoor. Gisteren was er een daling van 6 procent, eergisteren een daling met 5 procent. De dag voordien met 7 procent. De opnames blijven in dalende lijn, maar het tempo is tergend traag.
 • Gisteren, zaterdag 17 april, meldden de ziekenhuizen 237 opnames (-12 in vergelijking met vrijdag 16 april). 316 patiënten (+56) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • In totaal lagen zaterdag 2.916 (-99) covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 4 procent. 924 covidpatiënten (+1) liggen op intensieve zorg, 543 (-4) hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg gestegen met een kleine 2 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, stijgt met 1 procent.

  Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 8 tot en met 14 april overleden elke dag gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer daalt voor de tweede dag op rij, deze keer met 8,4 procent in vergelijking met de week ervoor.  De trieste teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.718.
 • Tussen 8 en 14 april werden per dag gemiddeld 3.638 nieuwe besmettingen bevestigd, 1 procent meer dan de week ervoor. 
 • Tussen 8 en 14 april werden dagelijks gemiddeld 41.800 tests afgenomen. Dat is 12 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dalen, wellicht onder invloed van de paasvakantie. Minder mensen zijn dan geneigd zich te laten testen.
 • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) staat op 10 procent (1,6 procent meer dan gisteren). Dat betekent dat 10 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend. 
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel al eventjes op 0,94. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld bijna 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. 
 • Gisteren, op zaterdag 17 april (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden 2.260.513 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 24 procent van de volwassen bevolking. 704.248 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Katrien Bervoets van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen over de tweespalt op de afdelingen intensieve

Katrien Bervoets, medisch directeur van ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) benadrukt dat de druk op de afdelingen intensieve zorg hoog blijft. En ze hamert erop dat de situatie voor niet-covidpatiënten die ook intensieve zorg nodig hebben, fragiel is. 

Bervoets schetst het als volgt in "De zevende dag" (Eén): "De helft van de bedden is op dit ogenblik ingenomen door covidpatiënten. De andere helft is dus beschikbaar, maar dan ook slechts de helft van wat we normaal hebben voor niet-covidzorg", steekt ze van wal.

"Ik geloof dat er momenteel tussen de 100 à 200 intensieve bedden vrij zijn in ons land, covid en niet-covid samengenomen. We hebben 10 provincies. Dat wil zeggen 10 tot 20 bedden per provincie en dat is niet veel. We hebben verkeersslachtoffers, mensen die zware ingrepen moeten ondergaan, mensen die hartinfarcten krijgen, de hersenbloedingen, maar ook transplantaties en kankeroperatie. Die patiënten moeten allemaal in die beschikbare bedden opgenomen worden. Daar ontstaat veel tweespalt en spanning, omdat iedereen zorg moet krijgen op het geschikte tijdstip."

BEKIJK hier het fragment met Katrien Bervoets in "De zevende dag":  

Videospeler inladen...

Motivatiepsycholoog Vansteenkiste ergert zich aan communicatie regering: "Begin niet met de timing, maar stel het doel voorop"

Maarten Vansteenkiste, de motivatiepsycholoog die in de expertengroep GEMS zit en advies geeft aan de regering, ziet dat politici toch begonnen zijn om drempels te communiceren naar de bevolking toe. Bijvoorbeeld minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) die voor begin juni graag naar een situatie gaat van minder dan 500 patiënten op de intensieve afdelingen.

Maar toch loopt de communicatie stroef, volgens Vansteenkiste. "We proberen mensen te coachen van doel naar doel, maar dit gebeurt niet vandaag", herhaalt hij in het Eén-programma "De zevende dag". 

"In de communicatie begint men (de regering, red.) met de datum (voor potentiële versoepelingen, red.) en dan zegt men "als de cijfers goed zijn", en die cijfers worden vaag omschreven. Je moet niet beginnen met de timing, maar met het doel om duidelijkheid te creëren!"

BEKIJK hier het gesprek met psycholoog Maarten Vansteenkiste in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Petitie tegen testevenement in Breda intussen 100.000 keer getekend

In Nederland neemt de kritiek toe op een testevenement dat volgend weekend zou georganiseerd worden. Een radiostation wil een coronaveilig testevenement organiseren, waar zo'n 10.000 mensen op welkom zijn. Het evenement heeft plaats in Breda, niet ver van het plaatselijke ziekenhuis.

Een arts van dat ziekenhuis is gisterenmiddag een onlinepetitie gestart, en intussen hebben al ruim 100.000 mensen die petitite ondertekend. De arts en het medisch personeel van het ziekenhuis in Breda vinden het té vroeg voor dergelijke massa-evenementen. Want de druk op de covidafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen neemt nog steeds toe.

Lees hier meer over de kritiek op Nederlandse testevenementen:

Israëli's hoeven buiten niet langer een mondmasker te dragen

In Israël is het niet langer verplicht om in de buitenlucht mondmaskers te dragen. Scholen worden ook weer volledig heropend - binnen in de klassen zijn mondmaskers nog altijd verplicht. Het land zet daarmee opnieuw een stap bij het afbouwen van de coronamaatregelen.

In Israël wonen ruim 9 miljoen mensen. Het land behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Zowat 5,3 miljoen mensen kregen al zeker één dosis, bijna 5 miljoen mensen kregen al de twee dosissen. 

Israëliërs moeten binnen nog wel verplicht mondkapjes dragen, al geldt die regel niet in eigen woonruimte. Een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid raadde zijn landgenoten aan om ook altijd een mondmasker te dragen als ze in groepen bijeenkomen. "We moeten ons goed gedragen om de vooruitgang die we hebben geboekt niet te verspelen."

Apothekers: "Verkoop van zelftesten zal door nakende versoepelingen nog stijgen"

De apothekers in ons land hebben de voorbije dagen 200.000 corona-zelftesten verkocht. Dat schrijft de krant De Zondag. Sinds begin deze maand worden de testen verkocht in de apotheek, klanten kunnen daarmee zelf nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus door een ondiepe neuswisser te gebruiken. Wie dan positief test, moet naar de dokter voor een echte coronatest.

De verkoop van de zelftesten zal wellicht nog stijgen, zegt Hilde Deneyer van het Vlaamse Apothekers Netwerk. "Een zelftest is écht wanneer je zegt "ik wil vandaag weten of ik niet besmet ben".  Ik verwacht wel door de opening van de scholen en de nakende versoepelingen dat het afleveren van testen in een apotheek zal stijgen."

Lees meer in dit artikel over zelftesten:

In Madrid bleef Teatro Real open, meer nog: de internationale operaproductie "Peter Grimes" gaat in première

In het ene land zijn door corona theaters gesloten en voorstellingen geschrapt. Maar in Madrid gaf een muziektheater één miljoen euro uit aan coronamaatregelen. Gevolg: het statige Teatro Real bleef gewoon open. 

En zo kan morgen in de Spaanse hoofdstad de opera “Peter Grimes” van de Engelse componist Benjamin Britten in première. Het is de eerste internationale coproductie - tussen vier muziektheaters - sinds het uitbreken van de crisis. "We móeten verder", klinkt het vastberaden.

HERBELUISTER hier hoe correspondent Rop Zoutberg de laatste repetities volgde voor "De ochtend" op Radio 1:

Waarom kan de Amstel Gold Race niet zoals de Vlaamse klassiekers georganiseerd worden op het oorspronkelijke parcours?

Door de strenge coronamaatregelen in Nederland wordt de Amstel Gold Race vandaag gereden op een afgesloten circuit in en rond Valkenburg. Maar waarom kan de Amstel Gold Race niet zoals de Vlaamse klassiekers georganiseerd worden op het oorspronkelijke parcours?

BEKIJK hier het parcours bij onze collega's van Sporza: 

Meest gelezen