Videospeler inladen...

#HettyForSpace? "De eerste vrouw op de maan, dat zou ferm zijn"

Wetenschapper Hetty Helsmoortel wil graag de ruimte in. Ze stelde zich dan ook kandidaat voor de vacature van het Europees Ruimtevaartagentschap, dat vier à zes nieuwe astronauten zoekt. "Ik blijf realistisch", zegt Helsmoortel in "De zevende dag". "Maar alleen al het pad ernaartoe is waanzinnig interessant."

Voor het eerst in elf jaar zoekt het Europees Ruimtevaartagentschap ESA nieuwe ruimtevaarders. Vorige week zakte de voormalige Belgische ruimtevaarder Frank De Winne speciaal af naar Brussel om Belgen aan te moedigen zich kandidaat te stellen voor de vacatures van de ESA. 

Dat moest hij geen twee keer zeggen tegen Hetty Helsmoortel (34), die meteen de hashtag #HettyForSpace lanceerde op Twitter. "Toen ik de selectievereisten eens bekeek, besefte ik dat ik voldeed aan bijna alle criteria", zegt ze in "De zevende dag". 

"Enkel aan het sportieve aspect moet ik nog wat werken. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik weer een basisconditie heb, dat ik zonder problemen 15 kilometer kan lopen. Daarnaast train ik ook mijn brein. Je moet bijvoorbeeld rijen cijfers achterstevoren kunnen onthouden, maar dat lukt wel."

Bekijk hier het interview met ruimtevaartkandidaat Hetty Helsmoortel en ruimteambassadeur Nancy Vermeulen in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De eerste stap richting de ruimte heeft ze alvast gezet. "Je hebt een medisch certificaat nodig om te kunnen solliciteren", zegt Hetty. "Daarvoor doe je een test van een uur bij je arts. Die controleert dan bijvoorbeeld je evenwicht, ogen en oren. Nu moet ik nog tegen 28 mei een sollicitatiebrief schrijven en mijn cv indienen."

De eerste vrouw naar de maan, dat zou ferm zijn

Hetty Helsmoortel

Voor tips kan Hetty terecht bij ruimteambassadeur Nancy Vermeulen. Zij stelde zich in 2008 al kandidaat. "We waren toen met 10.000 kandidaten.  Dat zal deze keer ook zeker zo zijn. "Tijdens de eerste rondes wordt alles getest: stress, nauwkeurigheid, snelheid, intelligentie, uithoudingsvermogen, multitasken. Ik ben toen geëindigd in de top 800, maar er werden natuurlijk maar zes mensen gekozen."

(Lees verder onder de tweet)

"Amper 10 procent van de kandidaten gaat door naar ronde 1", zegt Hetty. "Dit is eigenlijk gewoon ronde 0. De eerste vrouw op de maan, dat zou ferm zijn, maar ik wil hier wel realistisch in zijn. Alleen al het pad daarnaartoe vind ik zo waanzinnig interessant. Ik ben mijn fysica aan het bijschaven, ik ben weer beginnen lopen, en ik heb nieuwe mensen leren kennen."

Iedereen binnenkort ruimtevaarder?

Hoewel het nu nog een heuse bevalling is, is Nancy Vermeulen ervan overtuigd dat iedereen ruimtevaarder kan worden. Dat schrijft ze ook in haar boek "Iedereen ruimtevaarder", dat vanaf dinsdag in de rekken ligt. 

"De kans is klein dat je professioneel astronaut zal worden, maar ik ben zeker dat de ruimte een economische sector wordt. Mensen zullen binnen twintig jaar gewoon naar de ruimte kunnen reizen, net zoals we nu het vliegtuig nemen."

Meest gelezen