Een testfestival van Fieldlab in Biddinghuizen.
Utrecht Robin/ABACA

Nederlandse testevenementen onder vuur: "Concert voor 10.000 mensen op 400 meter van ziekenhuis dat vol ligt"

In Nederland neemt de kritiek toe op de testevenementen met publiek die daar georganiseerd worden. Doel is om te testen hoe ver mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in bepaalde sectoren kunnen gaan. Maar artsen en wetenschappers hebben nu toch ook ernstige bedenkingen bij hoe die testevenementen verlopen. 

1. Testevenementen, hoezo?

In ons land kijken cultuurmedewerkers en -liefhebbers met ontzag naar wat er deze maand in Nederland gebeurt: daar experimenteert de evenementensector deze en volgende maand volop met voorstellingen en gelegenheden waarop honderden tot soms zelfs duizenden mensen aanwezig zijn. Doel: uitzoeken welke formules haalbaar zijn bij de eerste stapjes uit de coronacrisis

"Het gaat om tal van verschillende evenementen", legt Nederlands VRT NWS-correspondent Joris Van Poppel uit in "De ochtend" op Radio 1. "Musea, pretparken, theaters, cafés, zakelijke congressen, voetbalwedstrijden en een concert met 10.000 bezoekers."

Mensen die voor een evenement een kaartje kunnen bemachtigen, moeten 40 uur op voorhand een sneltest doen. 

2. Lukt dat coronaveilig?

Volgens Fieldlab, dat de testevenementen op poten zet, wel. Daar spreken ze van "bemoedigende" resultaten. "Er zijn al wat kleinschaligere evenementen geweest", zegt Van Poppel. "Met het aantal besmettingen daar lijkt het mee te vallen. Bij een evenement met 200 mensen in een theater waren nadien een paar mensen besmet, maar het is onduidelijk of ze de besmetting daar hebben opgelopen."

Onze reporter Ann De Bie trok eerder deze week naar een testvoorstelling in het theater in Maastricht. Herbekijk hier haar verslag:

Videospeler inladen...

"De conclusie is voorlopig dat evenementen waarbij mensen op 1 plek zitten prima lijken te kunnen. Dat zegt althans Fieldlab. Belangrijk daar om te weten is dat Fieldlab gerund wordt door de Nederlandse evenementenbranche, dus die hebben er ook wel belang bij om dat te zeggen." Fieldlab werkt voor de duidelijkheid wel steeds nauw samen met wetenschappers en kennisinstellingen en de Nederlandse overheid.

3. Klinkt hoopgevend, waarom komt er nu dan toch kritiek?

Eerder deze week uitte het Outbreak Management Team (OMT), de groep wetenschappers die de Nederlandse overheid adviseert, zijn bezorgdheid over de Fieldlab-experimenten. Zo zijn er kritische vragen over de sneltesten en hoe en wanneer deelnemers die uitvoeren, maar ook gewoon over de vele en grote testevenementen die nu zullen plaatsvinden. Die veroorzaken veel meer reisbewegingen en creëren veel meer onderlinge contacten.

De wetenschappers wijzen erop dat je met een tiental goed geselecteerde en voorbereide evenementen met kleinere groepen preciezer en meer beheersbaar onderzoek had kunnen uitvoeren. Bovendien is een tweede coronatest ná zo'n evenement nu niet verplicht (1 op de 5 deelnemers laat zich achteraf ook helemaal niet meer testen, zo bleek eerder al, red.), waardoor je er moeilijk wetenschappelijke conclusies uit kunt trekken. Opvallend trouwens: Fieldlab geeft dat zelf ook gewoon toe.

"De vraag is nu of dit niet eerder een soort experiment is met een wetenschappelijk sausje erover, waarmee ze eigenlijk de samenleving al wat meer willen openen", legt Van Poppel uit. "Of gaat het toch echt over het uittesten van die "testsamenleving"?"

Lees verder onder de foto.

De wedstrijd Nederland-Letland kon ook als test door een groep supporters worden bijgewoond.

4. In Nederland stijgen de coronacijfers nog: lukt dat dan wel, zulke evenementen?

Dat is niet alleen de bezorgdheid van het OMT, ook artsen en ziekenhuismedewerkers wijzen daar nu op. In Breda is een ziekenhuisarts gisteren een online petitie begonnen tegen een testevenement van volgende week in het centrum van de stad met maar liefst 10.000 mensen.

"Het gaat om een groot concert van 12 uur 's middags tot 8 uur 's avonds", legt Van Poppel uit. "Daarop is bijzonder veel kritiek van ziekenhuismedewerkers. Op 400 meter van dat plein staat een ziekenhuis waar de intensieve zorg vol ligt met coronapatiënten. Ze maken zich zorgen dat het evenement extra druk op het ziekenhuis kan leggen."

Herbeluister hier het gesprek met Joris Van Poppel in "De ochtend" op Radio 1:

De petitie daarover is intussen al meer dan 115.000 keer ondertekend. "Het leeft dus heel erg. Moet ook gezegd worden: voor dat concert hebben zich meer dan een miljoen mensen aangemeld. Dus dat zegt ook wel iets over hoe groot de behoefte daaraan is."

En ook de vakbonden van de politie noemen het plan "een groot risico voor de openbare orde en veiligheid". "Politiemensen staan onder druk en zijn nog steeds niet gevaccineerd. Er hoeft maar iets fout te gaan en de ziekenhuizen kunnen niet de eerste hulp verlenen die nodig is."

5. Komen er ook in België testevenementen?

Zowel bij overheden als in de cultuur- en evenementensector is er veel animo voor vergelijkbare testen. Vorige maand liet de Vlaamse regering weten dat ze een testevenement wilde organiseren in de Hasseltse Grenslandhallen voor 1.000 bezoekers. Dat werd niet veel later uitgesteld naar begin mei omdat de coronacijfers niet goed genoeg waren. 

Op federaal niveau wordt er nagedacht over een "kader" voor testevenementen en de Vlaamse regering wil vaart maken. Vrijdag na het Overlegcomité volgen er mogelijk meer details.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" over het testevent in Breda:

Videospeler inladen...

Meest gelezen