Videospeler inladen...

BEKIJK: Weinig begrip voor "Skatestoppers" op Scheldekaaien in Antwerpen: "Skaten maakt lawaai, maar werken in de stad ook"

Aan de Scheldekaaien heeft de stad Antwerpen op verschillende plaatsen skatestoppers laten plaatsen. Dat zijn metalen obstakels die skaten moeilijk of zelfs onmogelijk maken. De skaters en verschillende buurtbewoners protesteren. "Er zijn zoveel dingen die lawaai maken. Ze moeten dan niet alleen klagen over de skaters, maar ook over de werken," zegt jonge skater Elvis Wens. Morgen volgt er overleg. 

Vorige week heeft de stad Antwerpen op verschillende plaatsen op de Scheldekaaien skatestoppers laten plaatsen, metalen plaatjes die skaten moeten verhinderen. "Skaters wonen hier om de hoek en komen dagelijks samen om hun favoriete sport te beoefenen", vertelt Amina Vandenheuvel van Redfox, de jongerenafdeling van PVDA. "Door die skatestoppers kan dat niet meer, en wij vinden dat er een oplossing moet komen die goed is voor de jongeren en voor de mensen die hier komen wandelen."

Bekijk hier de reportage uit het "Laat Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Skatepark in de plaats?

De stad Antwerpen heeft voorgesteld om over twee jaar een skatepark in te richten in de buurt, maar dat is voor de skaters geen optie. "Skaten is voor velen een creatieve uiting", legt ervaren skater Finlay uit, "en in skateparken kan je alleen vooraf opgebouwde parcours volgen. Skaten in de stad is ook belangrijk, en dat wordt met deze skatestoppers belemmerd."

Dat vindt ook skater Seppe Van Cleemput. "Skaten in skateparken ligt voor de hand: skateparken zijn gemaakt om goed te kunnen skaten." Skaten op straat is volgens Van Cleemput dan ook veel uitdagender.

"Stad Antwerpen maakt wel posters met skateboarden op en zegt dat Antwerpen voor iedereen is", zegt de jonge skater Kamil Maes. "Maar ze geeft wel geld uit aan het plaatsen van haken om mensen hun hobby af te nemen."

"Niet zoveel plaatsen waar ze zich kunnen uitleven"

De stad wil de skaters weg houden van de kaaien om geluidsoverlast te beperken en de trappen van de kaaien niet te beschadigen. Verschillende buurtbewoners aan het Theaterplein, waar skaters al meer dan 30 jaar deel uitmaken van het straatmeubilair, nemen het op voor de skaters. "Dat is het leven in een stad", klinkt het."Er zijn niet zoveel plaatsen waar ze zich op die manier kunnen uitleven."

"Ik vind dat skaters veel lawaai maken, maar ik vind wel dat ze plaats nodig hebben om hun sport te kunnen beoefenen", zo toont een buurtbewoonster begrip.

Enkele maanden geleden werd een petitie opgestart tegen de skatestoppers. Die is intussen door ruim 1.300 mensen ondertekend. 

Meest gelezen