Treinbegeleider aangevallen in Brussel-Noord door reiziger zonder mondmasker

Op sociale media zijn beelden opgedoken waarin een treinbegeleider in het station Brussel-Noord wordt aangevallen door zeker één reiziger. Volgens de NMBS had de treinbegeleider twee jongemannen net gewezen op de verplichting om een mondmasker te dragen op de perrons. Daarna volgde een scheldtirade en begon zeker één van de twee de treinbegeleider te schoppen. "Onaanvaardbaar", reageert minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in "De zevende dag".

In het filmpje dat op sociale media is opgedoken, is te zien hoe een treinbegeleider van de NMBS op het perron enkele keren wordt geschopt door zeker één reiziger. Omstaanders proberen de jongeman te doen stoppen. De treinbegeleiding krijgt ook een scheldtirade naar het hoofd geslingerd.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De NMBS bevestigt dat het incident zich gisteravond heeft voorgedaan op een perron van het station Brussel-Noord. "Een treinbegeleider wees daar twee reizigers op de verplichting om een mondmasker te dragen", vertelt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Eén van de twee wilde zijn masker niet opzetten en dat is ontaard in een fysieke agressie tegen de treinbegeleider."

In "De zevende dag" uit minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zijn solidariteit tegenover de treinbegeleiders. "Zij hebben zeer goed werk geleverd tijdens de pandemie", zegt Gilkinet. " Ik kan dit niet aanvaarden." 

Gilkinet benadrukt wel dat er niet vaak sprake is van agressie, maar er wel spanningen zijn zoals in de rest van de samenleving. 

Bekijk hieronder het fragment met ministers Georges Gilkinet en Lydia Peeters in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De treinbegeleider gaat klacht indienen. "De NMBS zal hem daarin volledig steunen", zegt Crols. "Dat soort gedrag is totaal onaanvaardbaar ten opzichte van ons personeel dat onze reizigers enkel wijst op de mondmaskerplicht. Een maatregel die er is voor de gezondheid en veiligheid van iedereen."

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) veroordeelt het geweld. "Bij De Lijn krijgen we soms ook meldingen van incidenten", zegt Peeters. "Dat is niet goed te praten. We hebben bij De Lijn dan ook een volledig veiligheidsplan uitgewerkt rond agressie, zowel fysiek als verbaal." 

Meest gelezen