Een poster met de foto van de Russische president Poetin en de boodschap "Moordenaar, dief, dictator" hangt aan de poort van de Russische ambassade in Praag.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Tsjechië zet 18 Russische diplomaten land uit op verdenking van spionage, Rusland zet 20 Tsjechen aan de deur

Tsjechië zet 18 Russische diplomaten het land uit. Volgens de regering zijn het in feite spionnen die werken onder een diplomatieke dekmantel. De Russen worden net nu uitgewezen, omdat uit onderzoek blijkt dat de Russische geheime dienst achter de zware ontploffing van een munitiedepot in 2014 zit. Rusland reageert door 20 medewerkers van de Tsjechische ambassade aan de deur te zetten.

In oktober 2014 ontplofte in het zuidoost-Tsjechische dorpje Vrbětice een enorm munitiedepot. In het magazijn van het Tsjechische leger lag 50 ton munitie opgeslagen. Er vielen twee doden.

Nu zegt de Tsjechische regering dat de Russische geheime dienst achter de ontploffing zit.Op een persconferentie die gisteravond live werd uitgezonden zei de Tsjechische premier Andrej Babiš dat er een "goed onderbouwde verdenking" bestaat over de "betrokkenheid van Russische inlichtingenofficieren van de militaire inlichtingendienst GROe (...) bij de ontploffing van een munitiedepot in de regio Vrbětice".

(Lees voort onder de afbeelding.)

De Tsjechische waarnemende minister van Buitenlandse Zaken Hamáček en premier Babiš op een persconferentie gisteravond.
AFP or licensors

Als vergelding zet Tsjechië nu 18 medewerkers van de Russische ambassade in Praag het land uit. Die zouden geen diplomaten, maar spionnen geweest zijn, die werkten onder een diplomatieke dekmantel. Waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Hamáček zegt dat hij "beslist heeft om alle medewerkers van de Russische ambassade in Praag uit te wijzen, die duidelijk geïdentificeerd zijn door onze geheime diensten als Russische inlichtingenofficieren van de buitenlandse inlichtingendienst SVR of de militaire inlichtingendinst GROe".

Minister Hamáček  beseft dat dit de relaties met Moskou grondig zal verstoren. "Maar we moeten wel reageren," zegt hij. "We bevinden ons in dezelfde situatie als het Verenigd Koninkrijk na de poging om Skripal te vergiftigen in Salisbury in 2018." Na die aanval zetten meer dan 20 westerse landen uit solidariteit met de Britten tientallen Russische diplomaten het land uit.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Na de gifaanval met novitsjok in Salisbury in 2018 werd het hele stadje uitgekamd door het leger in veiligheidsuitrusting.

Link met Salisbury?

In 2018 werd de ex-dubbelspion Sergej Skripal samen met zijn dochter vergiftigd met het uiterst gevaarlijke zenuwgif novitsjok in Salisbury, in Engeland. Volgens de Britse regering zitten de Russische geheime diensten achter de moordpoging. Skripal en zijn dochter overleefden. Een andere vrouw, Dawn Sturgess, die vermoedelijk toevallig met het gif in aanraking kwam, overleed.

De verwijzing van de Tsjechische minister naar Salisbury is geen toeval. Want opmerkelijk genoeg verspreidde de Tsjechische politie ook een opsporingsbericht voor mannen met een Russisch paspoort en de (schuil)namen Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov. Zij worden gezocht in verband met ernstige criminele feiten en waren volgens de politie tussen 11 en 16 oktober 2014 in Tsjechië: eerst in Praag, daarna ook in de regio waar het munitiedepot is ontploft.

(Lees voort onder de tweet.)

Dezelfde namen werden gebruikt als schuilnaam door Aleksandr Misjkin en Anatoli Tsjepiga, twee vermoedelijke medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, bij de vergiftiging van Skripal in Salisbury. Ook op de foto zijn dezelfde twee verdachten te herkennen.

(Lees voort onder de afbeelding.)

De twee verdachten naar wie de Tsjechische politie op zoek is, doken eerder op in Engeland, en zouden achter de gifaanval op een Russische ex-dubbelspion zitten.

Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de moordpoging op Skripal en zijn dochter en levert de verdachten niet uit. Volgens de verdachten zelf waren ze toevallig in Salisbury op het moment van de gifaanval, en kwamen ze er de "beroemde torenspits" van de kathedraal bezoeken.

Volgens de Tsjechische premier Babiš is eenheid 29155 van de Russische militaire geheime dienst GROe verantwoordelijk voor de aanval op het munitiedepot in Tsjechië in 2014. Dat is ook de eenheid waartoe de twee gezochte mannen zouden behoren volgens westere inlichtingendiensten en journalisten van onder andere Bellingcat en The New York Times.

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Rusland reageert

Tsjechië zal de NAVO en de EU op de hoogte stellen van de verdenkingen over de Russische verantwoordelijkheid voor de ontploffing, en zal de kwestie morgen bespreken op de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Rusland reageert intussen door 20 medewerkers van de Tsjechische ambassade het land uit te wijzen. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond bekendgemaakt nadat het de Tsjechische ambassadeur had ontboden. Er blijven nu nog een vijftal Tsjechische diplomaten over in Moskou.

Meest gelezen