Foto: Hilde Mertens

Vleermuizenopvang in Geel stopt na 20 jaar: "Hopen dat anderen de vleermuizenmicrobe te pakken krijgen"

Met spijt in het hart heeft Hilde Mertens besloten om te stoppen met vleermuizenopvang De Laatvlieger in Geel, het project dat haar man Kris Boeckx 20 jaar geleden opstartte. Nu haar man overleden is, zien Hilde en haar dochter het niet meer zitten om de zorg voor de vleermuizen te combineren met een voltijdse job. Hilde doet een oproep bij Radio 2 Antwerpen. "Het zou fantastisch zijn als andere mensen ons werk zouden verderzetten."

"Na lang wikken en wegen, vele slapeloze nachten, en vele gesprekken later, delen we jullie mee dat we de opvang van vleermuizen stopzetten." Met dat bericht op Facebook laat Hilde Mertens weten dat ze ermee ophoudt. Het was haar man Kris Boeckx die 20 jaar geleden de vleermuizenopvang in Geel oprichtte. Nadat hij een zwaar ongeval kreeg, kwam de zorg voor de vleermuizen hoofdzakelijk terecht bij zijn vrouw Hilde en hun dochter Liesbeth. Zij zetten zich 15 jaar in voor gewonde vleermuizen en babyvleermuizen. Vorig jaar overleed Kris, en voor Hilde en haar dochter is het niet meer haalbaar om de zorg voor de vleermuizen te combineren met hun voltijdse jobs.  

Lees verder onder de foto.

Foto: Hilde Mertens

"Vooral de zorg voor de vleermuizenbaby's is intensief", vertelt Hilde aan Radio 2 Antwerpen. "Babyvleermuizen die gescheiden raken van hun moeder, werden de voorbije jaren hier binnengebracht of kwamen bij ons terecht via de VOC's waarmee we intens samenwerken. Die diertjes moeten om de vier uur met de hand gevoed worden, dag en nacht. Van juni tot september. En we leren ze ook vliegen in een speciale kooi in de tuin. In al die jaren hebben we zo honderden babyvleermuizen grootgebracht."

Het moet vooral iemand zijn met een hart voor vleermuizen die veel vrije tijd heeft

Hilde Mertens van vleermuizenopvang De Laatvlieger

Hilde hoopt dat de expertise die ze in de loop der jaren opgebouwd hebben niet verloren gaat en zou het fantastisch vinden als anderen hun taak zouden verderzetten. "Het moet vooral iemand zijn met een hart voor vleermuizen, die ook niet bang is om de dieren vast te pakken. Je moet wel een inenting tegen hondsdolheid laten zetten. En vooral ook veel tijd hebben om de dieren te verzorgen. Het hoeft niet per se iemand te zijn die in onze regio woont."

Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Hilde Mertens via dit emailadres: hilde.mertens1@telenet.be 

Meest gelezen