VS en China gaan samenwerken rond klimaatcrisis

De Verenigde Staten en China "engageren zich om samen te werken" rond de cruciale kwestie van de klimaatsverandering. Dat hebben beide landen zaterdag in een gezamenlijke mededeling aangekondigd. Dat gebeurde naar aanleiding van een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry in Shanghai.

 

"De VS en China beloven om met elkaar en andere landen samen te werken om de klimaatcrisis, die met de nodige ernst en urgentie behandeld moet worden, aan te pakken", luidt het in de mededeling die werd ondertekend door John Kerry en zijn Chinese evenknie Xie Zhenhua. De tekst stipt de verschillende mogelijkheden tot samenwerking tussen de twee grootste economieën ter wereld aan. Die economieën zijn samen goed voor bijna de helft van de broeikasgasemissies die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.

Kerry is de eerste regeringsfunctionaris van de administratie van president Joe Biden die langs gaat in China. Het bezoek wekt de hoop dat beide partijen toch kunnen samenwerken rond een mondiale problematiek zoals de klimaatcrisis, ondanks hun hevige meningsverschillen in heel wat andere dossiers.

President Biden heeft van het klimaat een absolute prioriteit gemaakt en brak daarmee in alle opzichten met het beleid van zijn voorganger, Donald Trump. Die toonde zich altijd een fervent aanhanger van de fossiele brandstofindustrie en trok zijn land uit het klimaatakkoord van Parijs terug. Joe Biden heeft die uitstap bij zijn aantreden meteen ongedaan gemaakt.

  

Meest gelezen