Radio 2

Burgemeester Knokke-Heist wil ouders van feestende jongeren laten vervolgen voor "imagoschade en kinderverwaarlozing" 

De burgemeester van Knokke-Heist, Piet De Groote (Gemeentebelangen) wil de ouders die hun minderjarige kinderen alleen op appartementen in Knokke achterlieten, laten vervolgen voor kinderverwaarlozing en imagoschade. Hij overlegt met het parket welke straf de ouders kunnen krijgen. 

Deze maand heeft de politie van Knokke Heist al 265 coronaboetes gegeven aan feestende jongeren. Het gaat om Franstalige minderjarigen uit Brussel of Waals-Brabant die door hun ouders in hun tweedeverblijf worden gedropt en 's avonds gaan feesten. Ze moeten een boete betalen.

Tijdens de laatste week van de paasvakantie troepten 400 jongeren samen op de dijk en het strand met veel drank en vaak zonder mondmaskers. Sommigen waren zo dronken dat ze met de ziekenwagen naar het ziekenhuis moesten gebracht worden. Telkens kwamen de jongeren vanaf de namiddag samen tussen het Lichttorenplein en het Albertplein. Ze vernielden ook onderdelen van de strandbars en vielen gezinnen met kinderen lastig, die ook op het strand zaten.

Straf voor de ouders

Burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) wil nu nagaan welke straf de ouders kunnen krijgen. "Ik ga kijken of ik hun ouders niet kan aanklagen voor het organiseren van een feestje. Als dit in de toekomst nog gebeurt, zal ik ook kijken om een klacht in te dienen voor imagoschade en kinderverwaarlozing."

Daar zitten veel rijke kinderen tussen, maar ik vind ze wel arm van geest. 

Piet De Groote, burgemeester van Knokke-Heist (Gemeentebelangen)

Het is een steeds terugkerend probleem in Knokke tijdens de paas- en zomervakantie. Maar in coronatijden is het nog erger, zegt schepen voor Toerisme, Anthony Wittesaele. "We zien meer en meer dat de ouders hun kinderen gewoon droppen in hun appartementen en ze zien agenten als een soort "babysitdienst". Onze politieagenten zitten al op hun tandvlees, ze hebben andere dingen te doen. Ik zou de jongeren niet "nouveaux riches" noemen, maar verwende kinderen die eigenlijk door hun ouders in de steek gelaten worden."

Felicitaties voor het politiekorps

Tot slot wil burgemeester De Groote de lokale politie bedanken. "De agenten hebben de situatie perfect beoordeeld. Ze hadden twee opties: met helm en matrak de boel opkuisen, ofwel de zachte en rationele aanpak met boetes. Dat laatste was de juiste keuze: vergeet niet dat het vooral om 14 -en 15-jarigen ging, kinderen die hier met toestemming van hun ouders mochten komen feesten. Daar vlieg je zomaar niet in. Die twee procent heeft het enkele dagen verpest voor al die andere tweedeverblijvers die zich wél perfect aan alle coronamaatregelen hielden. Ik wil hen, samen met alle andere inwoners, feliciteren. Want uiteindelijk hebben we hier een hele goede paasvakantie gehad.”

Tegen deze zomer zullen er 12 extra politieagenten bijkomen om de orde te handhaven. De agenten zullen bodycams dragen. Dat zijn kleine camera's die op de borst worden gedragen om daders te identificeren. De agenten krijgen ook quads en er zullen 24 bewakingscamera's bijkomen.

Meest gelezen