facebook stad Diest

58 mensen kregen te lage dosis van Pfizer-vaccin in Diest: "Nieuwe medewerker maakte fout bij voorbereiding spuitjes"

Op zaterdag 10 april hebben 58 mensen in het vaccinatiecentrum Den Amer in Diest een te lage dosis van het Pfizervaccin gekregen. Dat is vastgesteld na een kwaliteitscontrole. Omdat deze mensen daardoor mogelijk minder goed beschermd zijn tegen COVID-19, krijgen ze na hun tweede inspuiting nog een derde inspuiting met het vaccin.  

Op zaterdag 10 april werd in het vaccinatiecentrum Den Amer in Diest vastgesteld dat een voorbereid Pfizer vaccin een te lage dosis bevatte. Daardoor rees er twijfel of 58 mensen wel een voldoende dosis van het vaccin hadden ontvangen. De eerstelijnszone Demerland greep meteen in en kon de 58 betrokkenen intussen contacteren. Zij zullen voor alle zekerheid een derde inspuiting met het Pfizer-vaccin krijgen.

Derde spuitje

"Wij hebben meteen het Agentschap Zorg en Gezondheid gecontacteerd voor overleg", vertelt Ivo Dekkers, ondervoorzitter van de Eerstelijnszone  Demerland. "Op aanraden van virologen zoals professor Van Damme gaan we deze mensen een derde inspuiting geven. Dat zal vijf weken na de tweede inspuiting gebeuren, ongeveer eind juni dus. Dat moet garanderen dat deze mensen even goed gevaccineerd zijn als alle andere." 

Fout bij de voorbereiding

"De oorzaak van de vergissing ligt bij de foute voorbereiding van de vaccinaties in het centrum", licht Dekkers toe. "Bij de bereidingsfase heeft een nieuwe medewerker, die de handeling voor het eerst deed, geprobeerd om een achtste dosis uit een flacon te halen. Normaal zijn er dat maar zeven. We gaan daarom vanaf nu extra controles inbouwen na de voorbereiding en in de overgangsfase van de bereiding naar de toediening." 

Niemand viseren

"Het is zeer waarschijnlijk de eerste keer dat dit gebeurde, zo is ons verteld door het Agentschap Zorg en Gezondheid", geeft Dekkers nog mee. "We willen de persoon die de fout heeft gemaakt zeker niet viseren. Er is enorm veel goede wil bij de medewerkers in de vaccinatiecentra. Dit blijft mensenwerk en nauwkeurigheid is nodig, maar het toont aan dat we zeer alert moeten blijven en goed moeten blijven waken over de procedure."

Meest gelezen