Archieffoto: een bank van ABN Amro in Antwerpen.
BELGA/WIEGANDT

Nederlandse bank ABN Amro betaalt 480 miljoen om mogelijke veroordeling wegens witwassen te ontlopen

De Nederlandse bank ABN Amro betaalt 480 miljoen euro aan het Nederlandse gerecht omdat het jarenlang witwassen heeft toegestaan. Met die som koopt de bank een mogelijke veroordeling af. Drie oud-bestuurders zullen wel nog voor de rechter moeten verschijnen.

ABN Amro schikt voor 480 miljoen euro met het Nederlandse openbaar ministerie (OM) omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. "Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro", laat topman Robert Swaak weten.

De Nederlandse bank werd er lang van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Waarnemers gingen er daarom al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen. Een paar jaar geleden moest ING in een vergelijkbare kwestie ook al honderden miljoenen euro's boete betalen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN Amro loopt nog. Inmiddels zijn er door het OM drie natuurlijke personen aangemerkt als verdachte, omdat zij feitelijk leiding gegeven hebben aan de overtredingen van de bank.

Nederlanders stappen op bij Deense bank

 Het onderzoek heeft gevolgen tot in Denemarken: bij de grootste bank daar, Danske Bank, stappen topman Chris Vogelzang en bestuurder Gerrit Zalm op. Zij hebben een verleden bij ABN Amro. 

Vogelzang vertrok in 2017 bij ABN Amro. Hij zat er in het bestuur en gaf leiding aan de particuliere en zakelijke tak van de bank. Ook werd hij gezien als een voorname kandidaat om Zalm op te volgen als baas van de onderneming. Maar daar stak de politiek een stokje voor. Vogelzang verklaarde eerder niets af te weten van de verdenkingen bij ABN Amro.

Eerder werd bekend dat het openbaar ministerie de rol van het voormalige ABN Amro-bestuur onder leiding van Zalm bij de vermeende overtredingen van antiwitwaswetgeving zou onderzoeken.

Vogelzang, die bijna twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske, zegt in een verklaring "zeer verrast te zijn" door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. "Ik heb ABN Amro meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd van dat ik mijn managementverantwoordelijkheden met integriteit en toewijding heb uitgevoerd. Mijn status als verdachte betekent niet dat ik zal worden aangeklaagd."

Meest gelezen