Foto: Radio 2

Hypermodern bestralingstoestel tegen kanker in AZ Turnhout: "Minder bestralingen nodig"

Het ziekenhuis AZ Turnhout investeert zeven miljoen euro in een nieuwe behandeling radiotherapie voor patiënten met kanker. Er is een nieuwe bunker gebouwd en een hypermodern bestralingstoestel in gebruik genomen. Ook patiënten van de ziekenhuizen van Geel, Herentals en Mol die bestralingen nodig hebben worden naar AZ Turnhout doorverwezen.

De ziekenhuizen in de Kempen werken nauw samen, onder meer op het vlak van kankerbehandelingen. Patiënten die een bestraling nodig hebben, worden vanuit andere Kempense ziekenhuizen doorverwezen naar AZ Turnhout. Dat ziekenhuis heeft nu fors geïnvesteerd in een nieuwe behandeling radiotherapie. Er is een nieuwe bunker gebouwd waarin een bestralingstoestel staat dat veel preciezer is. In totaal investeert het ziekenhuis zeven miljoen euro.

De tumor wordt lokaal uitgeschakeld en de weefsels errond blijven gespaard
Dr. Jean Meyskens, hoofd oncologie AZ Turnhout

"Met het toestel, een lineaire versneller, kan op een nauwkeurige plaats een hoge bestralingsdosis worden toegediend en dat maakt het mogelijk om de tumor lokaal uit te schakelen", vertelt dokter Jean Meyskens, hoofd van de dienst oncologie. "Er wordt gewerkt tot op de millimeter precies. Zo worden de weefsels errond gespaard en wordt de behandeling vaak korter. Voor borstkanker bijvoorbeeld waren vroeger 30 bestralingen nodig. Da's al verminderd tot 15 of 20 en de volgende jaren zal dat nog worden verminderd tot 5 à 9 bestralingen in totaal, onder meer dankzij de nieuwe apparatuur."

Voor borstkanker waren vroeger 30 bestralingen nodig, volgende jaren nog maar 5 à 9

Dr. Jean Meyskens, hoofd oncologie AZ Turnhout

Dr. Meyskens legt uit wat patiënten kunnen verwachten van de behandeling. "Tijdens de radiotherapie ben je alleen in de bunker maar er wordt nauwkeurig gemonitord. Zowel met camera als auditief en via computerprogramma's. Eén behandeling duurt enkele minuten."

AZ Turnhout gaat een oudere bunker vernieuwen. Dit najaar komt daar ook een dergelijk bestralingstoestel. 

Meest gelezen