Radio 2

Boerensyndicaat wil meer controles na nieuw incident met varkens die door stalvloer vallen in Kortemark 

Afgelopen weekend zijn 15 varkens  gestorven nadat hun stalvloer wegzakte op een boerderij in Zarren, bij Kortemark. De afgelopen weken waren er in West-Vlaanderen zeker 15 interventies waarbij varkens gered moesten worden door ingestorte mestputten. “De oorzaak is bekend, de oplossing is zeer moeilijk. Ik kan wel aanraden om regelmatig de stallen te controleren”, zegt Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). 

Sinds begin maart is er een opvallende stijging merkbaar in het aantal mestputten in varkensstallen dat instort op boerderijen. Vaak rukt het speciale dierenreddingsteam (DRT) van brandweerzone Westhoek uit om de dieren te redden. Afgelopen zaterdag in de Kruisstraat in Kortemark was het zelfs zijn derde interventie in een week tijd, zijn vijftiende sinds begin maart. 

Nieuw incident met 15 dode varkens

“Meer dan 20 varkens vielen in de mestkelder nadat de stalvloer wegzakte”, zegt DRT-verantwoordelijke Filip Vandenberghe. “Die was een meter diep. De varkens hadden de pech dat de mest erg vloeibaar was, bijna water. Daardoor zijn 15 varkens verdronken. De dieren kunnen wel enige tijd zwemmen maar moeten het na een tijd opgeven.” Drie weken geleden verdronken ook al 14 varkens op een boerderij in Koekelare.  

Roosters preventief vervangen kan helpen

Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat

“Dit nieuws verontrust ons erg en horen we niet graag”, stelt Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), zelf varkenshouder. “Het is een zeer moeilijk probleem en het kan elke varkenskweker overkomen. We kennen immers allemaal de oorzaak. Varkensroosters boven een mestput zijn gebouwd uit beton met ijzer in, voor de wapening. Door de ammoniak en mestgassen komen er scheurtjes in het beton."

"De oplossing is echter moeilijk. Eigenlijk is er geen ander materiaal geschikt. Wat we kunnen aanraden is regelmatig controleren op scheuren of schade in de stallen. Wat ook kan helpen is het preventief vervangen van roosters. Dat doe ik ook zelf. Zo’n rooster kost ongeveer 25 euro per stuk. Je hebt er uiteraard meerdere nodig. Maar die kostprijs weegt absoluut niet op tegen de prijs van een varken of het dierenleed. En eenmaal de vloer instort, ben je vaak beide kwijt: zowel de vloer als het varken.” 

Animal Rights vraagt actie

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil harder ingrijpen. “Dit soort ongelukken komt te vaak voor”, zegt woordvoerster Rowena Vanroy. “Het dierenleed bij deze ongelukken is erg groot. Wij willen dat deze huisvesting voor varkens boven beerputten zo snel mogelijk stopt. Om te beginnen vragen we het ministerie van Landbouw en Dierenwelzijn om onmiddellijk te starten met het registreren van deze incidenten en het aantal slachtoffers. Dat gebeurt nu nog niet. Ze moeten actie ondernemen om deze rampen in de toekomst te voorkomen. “ 

Meest gelezen