Moet de dt-regel op de schop? Kristien Hemmerechts: "Als je op spelling focust, verlam je mensen"

Moeten de dt- en andere spellingsregels op de schop? De discussie laait weer op nadat een Britse universiteit professoren had gevraagd om geen punten meer af te trekken voor spelfouten van studenten in taken en examens. "Ik zeg niet dat de spellingsregels moeten verdwijnen", zegt auteur Kristien Hemmerechts in "De afspraak" op Canvas. "Maar ik zie het wel gebeuren, het interesseert jongeren niet meer."

"Elitair". Dat vindt de Universiteit van Hull in Engeland over het aftrekken van punten voor spel- en taalfouten op examens. De universiteit roept haar professoren op om er niet meer op te focussen. De discussie vond al snel haar weg over het kanaal richting Vlaanderen, waar vooral over de dt-regel wordt gediscussieerd. Wordt er ook bij ons te veel nadruk gelegd op spelfouten? "Ja", vindt docent creatief schrijven en auteur Kristien Hemmerechts.

Studenten kunnen creatief schrijven, ook al staan er spelfouten in

Schrijfster Kristien Hemmerechts

Taal en spellen

"Ik begrijp het punt dat die universiteit wil maken", zegt Hemmerechts in "De afspraak". "Ze zeggen niet dat spelling niet belangrijk is, maar wel dat als je een spelfout maakt tijdens een examen fysica, ze je er geen punten voor gaan aftrekken", gaat de schrijfster verder. "In mijn lessen zie ik dat creatief schrijven niet over spellen gaat, als je er de nadruk op legt, verlam je ook mensen. Studenten kunnen heel creatieve teksten schrijven, ook al staan er spelfouten in. Taal is zoveel meer dan juiste spelling."

Bekijk hier het gesprek met schrijfster Kristien Hemmerechts in "De afspraak" op Canvas (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

"Ons onderwijs heeft een enorme focus op die spelling, het is meetbaar en daar houden we van (...) Er zijn ook zo veel studenten die onze taal pas op latere leeftijd geleerd hebben, natuurlijk hapert er dan wat aan", aldus Hemmerechts. Maar moet "hij word", in plaats van "hij wordt", dan gewoon kunnen? "Ik zeg niet dat de regel moet verdwijnen", onderstreept Hemmerechts. "Maar ik zie het gewoon verdwijnen, voor veel jonge mensen is die dt-regel geen punt meer."

Je verhoogt de sociale mobiliteit niet als je de geletterdheid verlaagt

Onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent)

Volgens onderwijsexpert en psycholoog aan de UGent Wouter Duyck - die ook aan de tafel zat van "De afspraak" - is die focus op spelling wel heel belangrijk. "Je verhoogt de sociale mobiliteit niet als je de geletterdheid verlaagt (...) Het is net de taak van het onderwijs om dat aan te leren waar kinderen geen interesse in hebben. Die vaardigheden zijn ontzettend belangrijk", aldus Duyck. 

Herbekijk hieronder het debat van VRT Taal over de dt-regels met prof. Dominiek Sandra (UAntwerpen) en VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx.

Videospeler inladen...

BEKIJK: De Universiteit van Vlaanderen zocht uit hoe het komt dat zowat iedereen zoveel moeite heeft met de dt-regels:

Meest gelezen