Documentaire “Charlatan” over Arno: “Gisteren bestaat niet meer, en morgen bestaat niet. Ik leef vandaag.”

In november 2019 kreeg zanger Arno Hintjens te horen dat hij pancreaskanker heeft. Na een operatie en een behandeling is hij toch weer gaan optreden, tussen de lockdowns door. Op 21 mei wordt hij 72 en dan komt zijn nieuwe album uit, “Vivre”. En op Canvas start de driedelige documentaire “Charlatan” van zijn goede vriend Dominique Deruddere, over zijn 50-jarige carrière. Arno vertelde erover in “De afspraak” op Canvas.

Anderhalf jaar geleden zei een vriendin dat hij er geel uitzag. Toen Arno naar de dokter ging kreeg hij te horen dat hij pancreaskanker had, een moeilijk behandelbare kanker. Er volgden een operatie, chemo, bestralingen. Toch was hij niet bang, vertelt Arno in “De afspraak” op Canvas: “Nee. Ik heb dat aanvaard. En nu nog meer dan vroeger. Gisteren bestaat niet meer, en morgen bestaat niet. Ik leef echt vandaag.”

Bekijk hieronder het gesprek met Arno in "De afspraak" op Canvas en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

“Ik heb een fantastisch leven gehad. Ik heb de wereld gezien door de muziek. Ik heb geluk gehad.”

“Ik dacht vroeger ook zo, maar nu nog meer. Ik kan me soms ergeren aan mensen die  er problemen van maken dat hun elektrische tandenborstel niet meer marcheert. Maar ik heb een luxe: dat interesseert me niet. Dat is allemaal last.”

"Poulet au curry" voor Marvin Gaye

Arno had een koksdiploma, maar wilde toch graag in de muziek. Maar tot het zover was werkte hij in de horeca. “Ik heb in restaurants gewerkt, als chef zelfs nog. Op een bepaald moment kreeg ik een job van iemand die zich bezighield met Marvin Gaye. Die woonde toen in Oostende. En ik maakte toen eten voor Marvin. Dat was mijn vriend. Hij had graag mijn “poulet au curry”: kip met erwtjes, worteltjes, en appels en currysaus. Ik kook nog altijd voor mijn kinderen trouwens.”

Ik stotterde geweldig veel. Maar ik stotter nu niet meer. Ik ben genezen door zanger te worden

Arno

Autist

Een gemakkelijke prater is hij niet, en zeker niet als het over zichzelf gaat, dat erkent hij ruiterlijk: “Ik ben een autist ook, hé? Voor mezelf is dat niet moeilijk. Maar voor de andere mensen… ik was een raar ventje. Met een hoek af. En ik stotterde vroeger. Niet bij vrienden. Maar ik stotterde geweldig veel. Ik ben naar logopedisten geweest, goh. Maar ik stotter nu niet meer. Ik ben genezen door zanger te worden.”

“Praten over mezelf… Ik luister liever naar andere mensen. Over mezelf spreken… Ik ben constant bezig met mezelf. Maar ik heb een vorm van autisme die ik nog niet gezien heb bij andere autisten.”

Muziek is mijn maîtresse. Ze heeft mij nooit bedrogen. En zonder muziek zou ik niet kunnen leven

Arno

Eigenlijk praat Arno over zichzelf via zijn muziek, dat is zijn redding geweest, zegt hij: “Muziek is mijn maîtresse. Ze heeft mij nooit bedrogen. En zonder muziek zou ik niet kunnen leven. Ze heeft me gered.”

Optreden is als een trip

Vlak voor zijn operatie deed Arno nog twee optredens in de AB in Brussel en in Parijs, hoewel hij toen al chemo kreeg toegediend. Maar optreden doet iets raars met hem, vertelt hij: “Die adrenaline, ik ben eraan verslaafd. Ik heb ooit al het begin van een griep gehad, en dan sta ik op dat podium, en… na het optreden is dat weg! Ik ben niet alleen, Aznavour had dat ook. Als ik op een podium sta, is mijn lichaam en mijn geest één. Dat klinkt heel bizar. Het is als een trip.”

“Ik heb geluk gehad in mijn leven, amai! Ik heb de wereld gezien met mijn muziek. Ik heb in Amerika, in Engeland, in gans Europa gespeeld. In Noord-Vietnam, Zuid-Vietnam, Japan, overal.”

Nieuw album: "Vivre"

Er komt een nieuw album uit op 21 mei, zijn 72e verjaardag. Uit zijn repertoire van 400 nummers koos Arno er 16 uit. Die nam hij opnieuw op met enkel een piano als begeleiding. Het album is in vijf dagen opgenomen.

De titel van het nieuwe album is veelzeggend: “Vivre”, leven. Dat had ook met zijn ziekte te maken: “Er staat een nummer op: “Je veux vivre” (Ik wil leven). Maar dat gaat niet alleen over mij. Ik ken veel mensen die op dit moment  in een gelijkaardige situatie zitten als ik. Ik heb daarvan afgezien. Niet door wat ik zelf meemaak. Ik zie er niet van af dat ik ziek ben. Maar wel van de vrienden die ziek zijn.”

Beluister hieronder het gesprek met regisseur Dominique Deruddere in "Byloo" op Radio 1 over zijn driedelige documentaire "Charlatan" op Canvas:

© VRT 2021

Meest gelezen