Videospeler inladen...

Er worden almaar meer dode zeehonden gevonden op het strand: "Gelukkig geen bedreigde diersoort meer"

Er zijn dit jaar al 50 dode zeehonden aangetroffen op onze stranden. Dat is meer dan in heel 2019 en 2020. Het doet even schrikken, maar het sterftecijfer is eigenlijk een gevolg van het succes van de zeehond in de Noordzee. "We zijn dit voorjaar overspoeld door jonge grijze zeehonden", zegt marien bioloog Jan Haelters.

Jarenlang zag je amper zeehonden op onze stranden. Maar daar is al een tijd verandering in gekomen. Er zitten almaar meer zeehonden in de Noordzee en dan is het ook normaal dat er meer aanspoelen aan onze kust. Marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: "In november en december vorig jaar zijn er erg veel grijze zeehonden geboren in onze buurlanden. Daardoor is onze kust dit voorjaar als het ware overspoeld door zulke jonge dieren. In Zuid-Oost-Engeland bijvoorbeeld is er een plaats waar in 1991 95 zeehonden werden geboren. In 2020 waren er dat maar liefst 4000."

Bekijk hier de reportage over zeehonden aan onze kust in "Het Journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Vossen

Als er meer zeehonden in de Noordzee zitten, is het ook normaal dat er meer sterven en aanspoelen. Jan Haelters: "De belangrijkste doodsoorzaak is nog altijd dat zeehonden verdrinken doordat ze verstrikt raken in visnetten. Het is moeilijk om dat te voorkomen. Bij bruinvissen is dat mogelijk door apparaatjes vast te maken in de netten die een geluid maken dat hen afschrikt. Bij zeehonden kan dat niet."

Er is ook een natuurlijke sterfte bij zeehonden. Jan Haelters: "Dat sterftecijfer is op zich niet zo erg. Want het is geen bedreigde diersoort meer. Het is een soort die intussen wel tegen een stootje kan. Enkele dieren die we onderzocht hebben, bleken trouwens doodgebeten door vossen. Het gebeurt wel eens dat jonge zeehonden tot in de duinen kruipen om uit te rusten. En daar zijn ze een makkelijke prooi voor de vos."

Meest gelezen