Videospeler inladen...

Goed nieuws voor cipiers en olympische en paralympische atleten: zij krijgen voorrang voor een vaccin

Het personeel van de Belgische gevangenissen en de Belgische olympische en paralympische atleten die geselecteerd zijn voor de Spelen in Tokio deze zomer krijgen voorrang bij de coronavaccinaties. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid onderling afgesproken. 

Het gevangenispersoneel in ons land wordt meegenomen in de huidige vaccinatiefase van 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen. Dat is beslist op het Interministeriële Comité van de ministers van Volksgezondheid in ons land.

De cipiers hadden vorige week op tafel geklopt met een stakingsaanzegging, omdat het coronavirus sterk de ronde doet in de gevangenissen. Het overlijden van een 35-jarig personeelslid van de gevangenis van Gent was voor de cipiersvakbonden de druppel die de emmer deed overlopen. Ze eisten daarom prioriteit bij de vaccinaties.

Die komt er nu dus ook. De zowat 10.000 personeelsleden in de gevangenissen zullen daardoor in de komende dagen of weken een uitnodiging mogen verwachten. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) reageert tevreden. "Gevangenissen waren de laatste collectiviteiten die nog niet waren gevaccineerd. De levensomstandigheden zijn daar niet evident: er is nauwelijks ventilatie, er is een historische overbevolking, mensen komen er ook nauw in contact met elkaar. Dus het risico op besmettingen is zeer groot. Dat hebben we de voorbije weken ook gezien."

Gevangenen met onderliggende aandoeningen en 65-plussers kunnen binnenkort trouwens ook al rekenen op een vaccin. De rest van de gedetineerden volgt bij de start van de volgende fase, wanneer ook de brede bevolking een vaccin zal krijgen.

Atleten

En ook voor 170 Belgische olympische en 55 paralympische atleten is er goed nieuws: ook zij zullen snel een vaccin kunnen krijgen. Het Belgische Olympische Comité (BOIC) vraagt dat al langer. Zo zijn atleten zeker dat ze voldoende immuniteit hebben opgebouwd tegen dat de Spelen eind juli beginnen. De coaches en entourage van de atleten krijgen geen prioriteit.

"Met die vaccinaties kunnen onze atleten tenminste met gelijke kansen naar de olympische spelen", reageert Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). "Wanneer ze nu een besmetting zouden oplopen, zou dat dramatisch kunnen zijn voor hun voorbereiding op de Olympische Spelen. Als je te lang wacht en ze ondervinden bijwerken, wordt hun aanloopperiode verstoord." Over die beslissing over de atleten kunt u trouwens meer lezen bij onze collega's van Sporza

Weyts herhaalt overigens dat hij als minister van Onderwijs ook zou willen dat de leerkrachten prioriteit krijgen bij de vaccinaties. "Die discussie is nog niet beslecht. Wij blijven die vraag ondersteunen. Want als men argumenteert dat de politie gevaccineerd moet worden omdat die nauw in contact komt met mensen, geldt dat bij uitstek ook voor leerkrachten, bijvoorbeeld in het lager en kleuteronderwijs."

Bekijk ook de journaalreportage over de nieuwe prioritaire vaccinaties:

Videospeler inladen...

Meest gelezen