VRT NWS

In Brugge had meer dan 15% van de gecontroleerde jongeren drugs op zak

Afgelopen weekend voerde de Brugse politie verschillende controles uit onder de actie 'Parken & Pleinen'. Meer dan 15% van de 220 gecontroleerde jongeren had drugs op zak. Het gaat dan vooral over zware drugs, zoals heroïne. Niet alleen het drugsgebruik onder de jongeren neemt toe, de politie stelt ook vast dat er meer geweld is.

De politie van Brugge controleerde afgelopen weekend in de Brugse parken en op pleinen. Bij die controles richt de politie zich vooral op het bezit en gebruik van drugs, geluidsoverlast, gebruik van geweld en achterlaten van zwerfvuil. 

Meer dan 15% van de 220 gecontroleerde jongeren was in het bezit van drugs. "Een verontrustend cijfer", zegt Dirk van Nuffel, korpschef van de Brugse politie: "We weten natuurlijk dat drugs onder jongeren vrij gewoon zijn, maar een percentage van 15% is toch wel hoog. Een andere verontrustende, nieuwe trend in Brugge is dat het bij de drugs die gebruikt of gedeald worden of die we hebben aangetroffen bij huiszoekingen niet alleen om wiet gaat, maar ook om zware drugs, tot en met heroïne toe". 

De politie stelde 37 PV's op en roept de ouders ook op om hun kinderen te begeleiden en in de gaten te houden. Want het waren veelal jongeren van 15, 16 jaar die drugs op zak hadden. Bij twee huiszoekingen vond de politie ook nog 1 en 2 kilogram aan drugs. 

Toenemend geweld

Er is niet alleen bezorgdheid over het toegenomen druggebruik, ook het geweld neemt toe in Brugge. Afgelopen weekend was er op 't Zand nog een vechtpartij tussen een jongen van 16 en een man van 24, die zwaar onder invloed was van drugs. Het incident werd door omstaanders gefilmd en massaal verspreid via de sociale media.

De burgemeester begrijpt dat de aanhoudende coronacrisis doorweegt, maar zegt dat dat absoluut geen excuus is om geweld te gaan gebruiken. "De politie zal streng blijven toezien en tussenkomen wanneer jong én oud het te bont maken. Maar we willen problemen liever voorkomen. Daarom doen we een oproep aan de ouders om hun kinderen te begeleiden en hun verantwoordelijkheid te nemen", besluit Burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 

Meest gelezen