"Zaak rond El Kaouakibi zal blijven etteren, als er geen antwoord komt op vraag hoe zij door mazen van net is geglipt"

Volgens politiek analist Ivan De Vadder is de zaak-Sihame El Kaouakibi nog niet achter de rug. "Als je de audit bekijkt die de stad Antwerpen heeft gemaakt, blijf je toch met enkele vragen zitten", zegt De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. "Zolang daar geen antwoord op komt, zal de zaak blijven etteren. Ook ten opzichte van de politiek in het algemeen." 

analyse
Ivan De Vadder
Ivan De Vadder is Wetstraatjournalist bij VRT NWS. Op vrijdag presenteert hij "De afspraak op vrijdag".

Uit een audit van de stad Antwerpen blijkt dat Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi tot 350.000 euro subsidiegeld van de stad misbruikt zou hebben. Ze zou subsidiegeld dat ze kreeg voor haar vzw's, onder andere Let's Go Urban, doorgesluisd hebben naar haar privé-ondernemingen. De controle van de stad zou volgens de audit niet voldoende geweest zijn. 

Gisteren werd over de zaak gedebatteerd in "De zevende dag" met vertegenwoordigers van oppositie en meerderheid in het Antwerpse stadsbestuur. "Voor de oppositie is het heel duidelijk. De verantwoordelijkheid ligt bij twee schepenen van N-VA", zegt Ivan De Vadder. 

Het gaat dan om Nabilla Ait Daoud, nu schepen van Cultuur, maar in de vorige legislatuur schepen van Jeugd en Koen Kennis, schepen van Financiën. "De geldstromen naar de vzw's van El Kaouakibi zijn uitgespreid over de laatste twee legislaturen en beide schepenen maakten deel uit van het vorige en het huidige bestuur."

"Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dat de twee schepenen ontslag moeten nemen. De twee andere oppositiepartijen, CD&V en PVDA, zijn iets milder, maar ze verwijzen ook naar de verantwoordelijkheid van die schepenen."

Bekijk hier het debat over de zaak-El Kaouakibi in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

"Het debat in "De zevende dag" was op het scherpst van de snee", zegt De Vadder. "Opvallend: gemeenteraadslid Els van Doesburg (N-VA) nam de verdediging van de Antwerpse meerderheid op in dit dossier. Ze sprak dus ook in naam van Open VLD en Vooruit. Er kwam geen aanval richting de liberale politica (El Kaouakibi werd bij de laatste verkiezingen verkozen voor Open VLD, maar zit ondertussen als onafhankelijke in het Vlaams Parlement, red.)."

Volgens N-VA heeft iedereen boter op het hoofd

Ivan De Vadder

"Van Doesburg zei dat de stad Antwerpen maar eentje is in een lange rij van organisaties binnen bedrijven en overheden die door El Kaouakibi zijn opgelicht. N-VA vindt het ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, want oppositiepartijen hebben begrotingen goedgekeurd of hebben in het verleden, zoals CD&V, deel uitgemaakt van de coalitie of in het geval van de PVDA zelfs in een verkiezingsprogramma heel enthousiast het project van Kaouakibi, Let's Go Urban, aangeprezen. Volgens N-VA heeft dus iedereen boter op het hoofd."

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder):

Nog veel vragen

Ivan De Vadder denkt dat over deze zaak het laatste woord nog niet gezegd is. "Als je de audit bekijkt die de stad Antwerpen heeft gemaakt, blijf je toch met één vraag zitten. Waarom is er nooit een alarmbel afgegaan? Heeft de stad Antwerpen dan echt een subsidiesysteem waar de controle zo makkelijk te omzeilen valt en zijn er dan nog andere gevallen waarin dat gebeurd is? Zijn er mazen in het net waar je zo makkelijk door kan zwemmen?"

Waarom is er nooit een alarmbel afgegaan?

Ivan De Vadder

"Als dat niet zo is, wat maakte dan dat El Kaouakibi net die ene is die er wel in geslaagd is? Want ook daar heeft niemand een antwoord op gegeven. Behalve een verwijzing in de audit naar een ambtenaar die weinig kritisch zou zijn. Zolang er geen antwoorden op die vragen komen, vrees ik dat die zaak zal blijven etteren. Ook ten opzichte van de politiek in het algemeen. Waarom die weinig transparante geldstromen, als het dan zo makkelijk is om door de mazen van het net te zwemmen?"

N-VA-politici weer opgelicht

De Vadder vindt ook dat N-VA als partij hier niet goed uit komt. Hij verwijst naar de zaak-Kucam. Melikan Kucam, een voormalig gemeenteraadslid van N-VA in Mechelen, werd begin dit jaar veroordeeld tot 8 jaar cel voor mensensmokkel en gesjoemel met humanitaire visa. Kucam zou N-VA-politicus Theo Francken om de tuin geleid hebben, toen die staatssecretaris voor Asiel en Migratie was.

"Ook toen was de argumentatie van N-VA dat een van hun mandatarissen zich heeft laten oplichten. Toen was het Theo Francken, nu zijn het de twee schepenen en het Antwerpse stadsbestuur. Ja, hoe is dat mogelijk? Dat is misschien een vraag waar N-VA als partij over moet nadenken."

Meest gelezen