BELGA

Liveblog: "Rekening van paaspauze zal pas over een week duidelijk zijn", voorrang bij vaccinatie voor cipiers en atleten

Welk effect de paaspauze op de cijfers heeft gehad, zal pas over een week duidelijk zijn. Het gevangenispersoneel in ons land en de Belgische olympische en paralympische atleten die geselecteerd zijn voor de Spelen in Tokio deze zomer zullen voorrang krijgen bij de vaccinaties. Vandaag openen de scholen opnieuw na de paaspauze en vervalt ook het verbod op niet-essentiële reizen. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Geert Molenberghs: "De rekening over de paaspauze volgt pas over een week"

Heeft de paaspauze het beoogde effect gehad op de coronacijfers? Dat is op dit ogenblik nog moeilijk te zeggen, aldus biostatisticus Geert Molenberghs in "De wereld vandaag". Omdat het aantal besmettingen in stijgende lijn ging, van 2.000 in februari tot sommige dagen meer dan 6.000, moest er iets gedaan worden. Het aantal besmettingen is de laatste drie weken op een plateau gekomen en daalt de laatste dagen weer lichtjes. 

De bezetting op intensieve zorg blijft een zorgenkind en wat ook verontrustend is, is de hoge positiviteitsratio. Die is gestegen van vijf positieve gevallen op honderd testen, tot tien. Het is niet duidelijk of dat te wijten is aan het feit dat er minder testen afgenomen zijn, of omdat er meer virus circuleert waar we geen zicht op hebben. Dat cijfer moet ook zeker naar omlaag.

Het aantal testen in de paasperiode is gedaald van 60.000 per dag naar 40.000. Een positief punt van de heropening van de scholen is dat het aantal testen opnieuw naar boven zal gaan, waardoor we een beter beeld krijgen van de huidige toestand. Voor een beter beeld zullen we nog een paar dagen moeten wachten. "De rekening van de paaspauze zal pas over een week volgen", besluit Molenberghs. 

Gevangenispersoneel en olympische en paralympische atleten krijgen voorrang bij vaccinaties

Het personeel van de Belgische gevangenissen en de Belgische olympische en paralympische atleten die geselecteerd zijn voor de Spelen in Tokio deze zomer krijgen voorrang bij de vaccinaties. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid onderling afgesproken. 

Het Belgische Olympische Comité (BOIC) vraagt al langer om de atleten prioriteit te geven. Zo zijn ze zeker dat ze voldoende immuniteit hebben opgebouwd tegen dat de Spelen eind juli beginnen. Het gaat om zo'n 170 dosissen voor olympische en 55 voor paralympische atleten.

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

En ook voor het gevangenispersoneel is er goed nieuws. Dat zal al in de huidige vaccinatiefase worden meegenomen. De cipiers hadden al meermaals hun stem laten horen in het debat over de coronavaccins, omdat zij naar eigen zeggen ook meer risico lopen. In de gevangenissen werken zo'n 10.000 mensen.

Lees er hier meer over:

Maasmechelen test 2.000 leerlingen en leerkrachten

In Maasmechelen worden donderdag zo'n 2.000 leerlingen en leerkrachten getest, zo meldt burgemeester Raf Terwingen (CD&V). Op basis van de testresultaten wordt vrijdag beslist welke scholen volgende week kunnen heropenen. Zaterdag werd na crisisoverleg beslist om de Maasmechelse scholen een week langer dicht te houden door het hoge aantal besmettingen in de regio rond Maasmechelen.

De testresultaten worden vrijdag door het UZ Antwerpen bekendgemaakt. Klassen waarin één of meer besmettingen worden vastgesteld, zullen in quarantaine moeten blijven. De andere klassen kunnen terug naar school. Kleutertjes zullen niet getest worden. De scholen wordt gevraagd noodopvang te blijven voorzien voor kinderen van ouders in essentiële beroepen en kwetsbare gezinnen. Daarnaast vraagt het gemeentebestuur de sportclubs en jeugdverenigingen om de vrijetijdsactiviteiten en trainingen voorlopig op te schorten.

De lokale politie van de zone Lanaken-Maasmechelen (LaMa) gaat vanaf morgen extra toezicht houden in Maasmechelen op de naleving van de coronaregels. "We stellen vast dat de mensen het niet meer zo nauw nemen. De langere avonden en de eerste lentezon maken het er niet beter op. Daarom zetten we extra toezichtsploegen in," zegt Elke Neyens van de communicatiedienst van politie LaMa.

Wereldwijd recordaantal coronabesmettingen genoteerd

De afgelopen week werden wereldwijd 5,2 miljoen coronabesmettingen genoteerd. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd op een persconferentie.

Het gaat om de achtste opeenvolgende week waarin een stijging werd genoteerd. Ook het aantal sterfgevallen steeg voor de vijfde week op een rij. "Het heeft negen maanden geduurd voor we een miljoen doden hadden geregistreerd, vier maanden voor we de drempel van twee miljoen overschreden en nu drie maanden voor de kaap van drie miljoen", aldus Ghebreyesus.

Chinees coronavaccin getest in Alken

In Alken wordt een Chinees coronavaccin getest. Na het vaccin van Johnson & Johnson is het voor het bedrijf Anima Research, het tweede vaccin dat ze mogen onderzoeken. Er zullen minstens 850 en mogelijk 1.000 proefpersonen deelnemen aan de test, die deel uitmaakt van een internationaal onderzoek. 

Lees meer in dit artikel:

Burgemeester Knokke-Heist wil ouders van feestende jongeren laten vervolgen

De burgemeester van Knokke-Heist wil de ouders die hun minderjarige kinderen alleen op appartementen in Knokke achterlieten, laten vervolgen voor kinderverwaarlozing en imagoschade. Hij overlegt met het parket welke straf de ouders kunnen krijgen. 

Lees meer in dit artikel:

Twee op de drie vaccinatiecentra werken met QVAX

Twee op de drie Vlaamse vaccinatiecentra werken intussen met QVAX, het onlineplatform waarop je je kan aanmelden om in aanmerking te komen voor een vaccin als andere mensen niet opdagen. De andere centra werken met eigen reservelijsten, maar kunnen zich ook later nog aansluiten bij QVAX. 

Lees meer in dit artikel:

"Russisch coronavaccin Sputnik V effectiever dan gedacht"

Het Russische coronavaccin Sputnik V is volgens de makers effectiever dan gedacht. Na de beoordeling van gegevens van 3,8 miljoen Russen die twee dosissen van het Sputnik-vaccin gekregen hebben, melden onderzoekers dat de entstof voor 97,6 procent effectief is.

In de eerdere grootschalige studie naar het Sputnik-vaccin werd een effectiviteit van 91,6 procent vastgesteld. Aan dat onderzoek, dat begin februari in het medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, namen ongeveer 20.000 mensen deel. De nieuwe gegevens worden naar verwachting in mei, na een beoordeling van andere wetenschappers, gepubliceerd in een medisch tijdschrift.

Het vaccin is volgens het Gamaleja-Instituut, dat het Russische coronavaccin heeft ontwikkeld, in 60 landen goedgekeurd voor gebruik. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Sputnik V nog niet op de Europese markt toegelaten, maar beoordeelt het coronavaccin sinds begin maart in een versnelde procedure. 

Morgen advies van EMA over veiligheid van vaccin Johnson & Jonhson

Morgen om 17 uur maakt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het resultaat bekend van zijn veiligheidsanalyse van het Janssen-coronavaccin van Johnson & Johnson. Het EMA onderzoekt of er sprake is van een causaal verband tussen de toediening van het vaccin en de vorming van ongewone bloedklonters met een laag aantal bloedplaatjes, binnen de eerste veertien dagen na toediening van het vaccin. Daarvan zijn in de Verenigde Staten zes gevallen gemeld.

Na het nieuws uit de VS vroeg Johnson & Johnson de Europese lidstaten zelf om zijn vaccin voorlopig niet toe te dienen, in afwachting van de analyse van het EMA. Het vaccin werd al door het EMA vergund, maar de uitrol moet nog op gang komen. België kreeg vorige week zijn eerste 36.000 dosissen. Dat ons land de vraag van J&J volgt en het vaccin voorlopig niet toedient, brengt volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de vaccinatiecampagne geen schade toe.

Intussen loopt ook het onderzoek naar de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin verder. Gelijkaardige bloedproblemen - bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes - leidden er in België alvast toe dat het vaccin in de regel een maand lang voorbehouden wordt aan mensen van 56 jaar of ouder.

Wordt het Europees contract met AstraZeneca niet verlengd? 

Het contract tussen de EU en het farmabedrijf AstraZeneca loopt eind juni af en wordt mogelijk niet verlengd. Dat heeft de Franse eurocommissaris Thierry Breton gezegd. De mogelijkde stopzetting van de samenwerking heeft alles te maken met de manklopende leveringen door het bedrijf. "Breton: in eerste kwartaal hadden we 120 miljoen besteld en 30 miljoen gekregen, in tweede kwartaal 180 miljoen besteld en zullen maar 70 miljoen krijgen."

De woordvoerder Volksgezondheid van de Europese Commissie, Stefan De Keersmaecker, zegt dat het niet verlengen van het contract nog niet aan de orde is. "We wensen dat het bedrijf tijdig leveringen doet die het beloofd heeft. Net omdat er op dat gebied problemen zijn, loopt de geschillenbeslechtingsprocedure nog. We houden alle juridische wegen open."

Om het tekort aan vaccins van AstraZeneca op te vangen heeft de Commissie nog eens honderd miljoen dosissen van Pfizer/BioNtech besteld. Dat brengt het totaal op 600 miljoen.

58 mensen kregen te lage dosis van Pfizer-vaccin in Diest

Op zaterdag 10 april hebben 58 mensen in het vaccinatiecentrum Den Amer in Diest een te lage dosis van het Pfizervaccin gekregen. Dat is vastgesteld na een kwaliteitscontrole. Omdat deze mensen daardoor mogelijk minder goed beschermd zijn tegen COVID-19, krijgen ze na hun tweede inspuiting nog een derde inspuiting met het vaccin.  

Lees meer in dit artikel:

Brussels Airlines bedankt "helden van de pandemie" met voucher van 250 euro

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines geeft 250 vouchers van 250 euro weg aan mensen die belangrijk waren tijdens de coronapandemie.

De coronahelden kan je zelf nomineren via de website van Brussels Airlines, onder de titel "Wie is jouw corona hero?" Of het nu gaat om iemand die een bepaald beroep uitoefent, een vrijwilliger die af en toe ergens bijspringt of een buur die een handje helpt, iedereen kan genomineerd worden en maakt dus kans op een van de 250 vouchers. Op deze manier wil Brussels Airlines positieve verhalen uit het afgelopen jaar in de verf zetten.

Wie graag iemand nomineert, kan dat tot en met 3 mei doen. De luchtvaartmaatschappij selecteert de winnaars. Zij kunnen hun voucher gebruiken tot en met 31 december 2021.

Golfsport populairder dan ooit door corona

Door de coronacrisis is golfen populairder geworden, en dat merken ze ook in de golfclub in Sint-Gillis-Waas. De club bestaat nog maar 4 jaar, en ook daar komen steeds meer mensen een balletje slaan.

Lees meer in het artikel:

Nederlandse leerkrachten krijgen twee zelftests per week

De Nederlandse overheid stelt zelftests ter beschikking voor het onderwijspersoneel om coronabesmettingen op te sporen. Leerkrachten uit het basis- en middelbaar onderwijs kunnen er zich twee maal per week laten testen. De tests zijn niet verplicht en vormen een aanvulling op de huidige regels, zoals afstand houden en handen wassen.

De zelftests zijn bedoeld voor leerkrachten, maar ook leerlingen kunnen de zelftests gebruiken als er sprake is van een besmetting op school.

Bel-20 wipt voor het eerst sinds corona weer over 4.000-puntengrens

De Bel-20-index op de beurs van Brussel is voor het eerst in ruim een jaar tijd weer boven de 4.000 punten gestegen. Het was van februari vorig jaar geleden dat de korf van 20 belangrijkste aandelen van België nog boven die symbolische kaap zat. Toen sloeg het coronavirus toe, maar nu worden de beurzen gestuwd door vaccinatie-optimisme.

Lees meer in het artikel:

Reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland geopend: eindelijk herenigd

Inwoners van Australië en Nieuw-Zeeland kunnen weer vrij reizen tussen beide landen zonder daarna in quarantaine te moeten. De trans-Tasmaanse reisbubbel die eerder deze maand werd aangekondigd, is vandaag ingegaan. En dat leverde emotionele taferelen op op de luchthaven van Wellington, Nieuw-Zeeland, na de aankomst van de eerste vlucht uit Sydney, Australië. Familieleden die mekaar soms al meer dan een jaar niet hadden gezien, konden mekaar weer in de armen sluiten.

Videospeler inladen...

Nieuw-Zeeland en Australië sloten de grenzen in maart vorig jaar. In oktober werd de quarantaineplicht opgeheven voor Nieuw-Zeelanders die naar bepaalde Australische deelstaten wilden reizen, maar omgekeerd gold dat niet voor Australische reizigers. Vanaf vandaag is er dus een quarantainevrije "corridor" tussen de twee landen. "Dit is een belangrijke dag voor gezinnen en hun vrienden", zei de Nieuw-Zeelandse premier Jacinta Ardern.

Heel wat Nieuw-Zeelandse expats wonen in Australië en namen voor de coronapandemie geregeld het vliegtuig om hun familie en vrienden in Nieuw-Zeeland te bezoeken. Voor de coronapandemie kwamen 40 procent van de buitenlandse reizigers in Nieuw-Zeeland uit Australië, met ongeveer 1,5 miljoen aankomsten in 2019.

De luchtvaartmaatschappijen Qantas, Jetstar en Air New Zealand zullen de komende tijd elke dag meerdere vluchten uitvoeren tussen Australië en Nieuw-Zeeland.

AFP or licensors
AFP or licensors

Vaccinatiecentrum Oostende leidt ook tandartsen en artsen op: “Anders te weinig personeel om vaccins te zetten”

In het vaccinatiecentrum van Oostende worden extra mensen opgeleid om coronavaccins te zetten. Nu de leveringen van de vaccins aanzienlijk zullen verhogen, zijn ze bang dat er te weinig geschoold medisch personeel is. "We leiden daarom tandartsen, dierenartsen en vroedvrouwen op", zegt coördinerend arts, Raf Langenakens.  

Nachttrein naar Oostenrijk keert niet voor eind mei terug

De heropstart van de nachttreinen tussen België en Oostenrijk is nog maar eens uitgesteld. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB mikt nu op 25 mei om weer een "Nightjet" te laten rijden van Wenen naar Brussel, zegt ze op haar website.

De nachttreinen werden begin november stilgelegd wegens het coronavirus. De heropstart ervan werd intussen al meerdere keren uitgesteld. Eerder was er sprake van eind april, maar volgens de nieuwste planning zou pas op dinsdag 25 mei weer een "Nightjet" vertrekken vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen met bestemming Brussel. De dag nadien zou de trein terugkeren naar Oostenrijk. Ook voor een hele reeks andere nachttreinverbindingen, zoals tussen Oostenrijk en Duitsland, tussen Zwitserland en Duitsland, van en naar Italië, en van en naar Amsterdam, mikt ÖBB nu op eind mei.

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij lanceerde begin 2020 nachttreinverbindingen tussen Oostenrijk (Wenen en Innsbruck) en België. De verbinding met Innsbruck werd intussen afgeschaft.

Britse studie onderzoekt risico op herbesmetting bij wie al COVID-19 had

Britse wetenschappers beginnen binnenkort met een onderzoek waarbij ex-coronapatiënten opnieuw blootgesteld worden aan het virus. Ze hebben daarvoor de toestemming gekregen van ethici. Het is de bedoeling om na te gaan hoe het immuunsysteem reageert en of de proefpersonen opnieuw besmet raken.

In februari startte al een eerste zogenoemde “blootstellingsstudie” aan het Imperial College London. Die wilde bekijken wat de kleinste hoeveelheid virus is die nodig is om besmetting te veroorzaken bij mensen die nog geen COVID-19 hadden. Wetenschappers aan Oxford University hebben nu de toelating gekregen om het besmettingsrisico te testen bij mensen die wel al ziek waren.

De deelnemers worden de komende weken gerekruteerd. In dit onderzoek worden 64 jonge mensen tussen 18 en 30 jaar gezocht. Ze verkeren nu in goede gezondheid, maar maakten drie maanden geleden nog een coronabesmetting door. Ze zullen 17 dagen in quarantaine moeten en worden van nabij opgevolgd door artsen.

De immuunreactie van mensen bestaat uit verschillende componenten. De onderzoekers zullen de niveaus van die verschillende componenten, zoals T-cellen (afweercellen van het lichaam, red) en antistoffen, meten. “Doel is om te bepalen welke soort immuunreactie herbesmetting voorkomt”, zegt vaccinologe Helen McShane van Oxford University.

Over de koppen lopen in Hallerbos: "Bekijken of we extra maatregelen moeten nemen"

De stad Halle bekijkt of ze toch extra maatregelen moet nemen voor het Hallerbos, na een bijzonder druk weekend. De stad annuleerde al het Hyacintenfestival en ook de parkings in de buurt werden afgesloten, maar dat hield mensen niet tegen om naar het hyacintenbos af te zakken.

Lees meer in het artikel:

HOGENT gebruikt speekseltesten voor studenten die in les geen mondmasker kunnen dragen of afstand kunnen houden

Hogeschool HOGENT gaat vanaf vandaag speekseltesten gebruiken in opleidingen waarbij studenten niet anders kunnen dan naar de campus komen. Het gaat om de opleidingen film en drama, waarbij de lessen niet digitaal gegeven kunnen worden. In die opleidingen kunnen studenten ook niet altijd een mondmasker dragen of voldoende afstand houden.

Lees meer in het artikel:

Tijdelijke dip in het tempo van de vaccinaties

Na het hoge aantal coronavaccins dat de afgelopen paasvakantie werd toegediend, zullen de komende twee weken iets minder mensen geprikt worden. Afgelopen week kregen ongeveer 350.000 mensen  in Vlaanderen een spuitje, deze week zijn dat er 233.000. De week daarna worden er 200.000 mensen gevaccineerd. Vooral oudere zestigers en mensen onder de 65 maar met onderliggende kwalen, komen nu aan de beurt.

Bij de planning van deze week wordt trouwens nog gerekend op 25.000 vaccins van producent Johnson & Johnson. Maar die blijven voorlopig op het schap liggen, nadat er in de Verenigde Staten in enkele zeldzame gevallen van bloedklonters werden vastgesteld bij gevaccineerde patiënten. Het Europees Geneesmiddelenagentschap zou zich morgen uitspreken over wat met deze vaccins moet gebeuren.

Begin mei zou het aantal vaccinaties weer de hoogte in moeten schieten. Vaccinproducent Pfizer zal een bestelling vroeger dan gepland leveren. Dat maakte Europa vorige week bekend. Voor ons land gaat het om 1,28 miljoen vaccins, een eerste lading van 130.000 dosissen komt eind april naar ons land. Maar zelfs zonder die vervroegde levering zou het aantal vaccins volgens de planning weer sterk moeten verhogen. In de laatste week van mei zullen bijna een half miljoen Vlamingen hun prik krijgen.

Meer dan 2,2 miljoen mensen in ons land hebben intussen al een eerste dosis gekregen. Dat is 24,6 procent van de volwassen bevolking.

Nederlandse testvakantie op Rhodos: alle deelnemers testen negatief voor terugreis

Alle 188 deelnemers aan de Nederlandse testvakantie naar Rhodos hebben een negatieve coronatest afgelegd. Zij kunnen daardoor terugvliegen naar Nederland, zegt reisorganisatie Sunweb. De reizigers zijn 8 dagen naar het Griekse eiland geweest, waar zij hun resort niet af mochten.

De testvakantie moet "een schat aan informatie" opleveren over hoe men veilig op vakantie kan in coronatijd. Er waren 25.000 aanmeldingen voor de reis. De groep is met behulp van een notaris samengesteld, om een zo divers mogelijk publiek te krijgen waarin alle leeftijdsklassen vertegenwoordigd zijn.

De uiteindelijke deelnemers moesten voor hun vertrek een negatieve test afleggen. Een persoon die mee zou gaan bleek besmet. Tijdens de vakantie testten 4 reizigers positief, waarna zij en hun kamergenoten in quarantaine moesten. Bij een nieuwe test voor vertrek bleek niemand corona onder de leden te hebben.

Na aankomst in Nederland later vandaag moet iedereen 5 dagen in quarantaine, waarna zij een nieuwe sneltest kunnen laten doen. Is die negatief, dan mogen ze het normale leven hervatten. Willen ze geen sneltest, dan kunnen ze ook kiezen voor 10 dagen quarantaine.      Er wordt niet gecontroleerd of de deelnemers zich aan die quarantaine houden.

Kinderartsen in felle open brief: "Laat alle kinderen zo snel mogelijk voltijds naar school gaan"

Alle kinderen en jongeren moeten zo snel mogelijk voltijds weer naar school kunnen. Dat zeggen 49 kinderartsen en jeugdpsychiaters in een open brief, waarover ook Het Laatste Nieuws bericht. De impact op het mentale welzijn van jongeren wordt te groot, klinkt het. "Jeugdpsychiatrische diensten worden overspoeld. Wij kunnen daar geen antwoord meer op bieden."

Lees meer in het artikel:

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) in Brussel tijdens paasvakantie bijna elke dag uitverkocht

De paasvakantie was een lichtpuntje voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in Brussel. Alle beschikbare tickets waren elke dag zo goed als uitverkocht, waardoor er tussen 3 en 18 april 20.836 bezoekers over de vloer kwamen. Toch hopen de KMSKB snel op versoepelingen, om de maximumcapaciteit uit te breiden.

De permanente collecties van het Magrittemuseum (foto) en het Fin-de-Sièclemuseum, maar vooral de twee tijdelijke tentoonstellingen over de Belgische Cobra-kunstenaar Pierre Alechinsky en over Aboriginal Kunst, waren erg in trek afgelopen paasvakantie. Zowel de traditionele museumgangers als gezinnen en jonge mensen vulden dagelijks de 2.000 beschikbare plaatsen. Het KMSKB was zo bijna elke dag uitverkocht.

"Vóór de paasvakantie verwelkomden de KMSKB gemiddeld 300 bezoekers op weekdagen en duizend in het weekend. In de paasvakantie was dat dubbel zoveel", vertelt woordvoerder Samir Al-Haddad. Een opsteker dus, maar er wordt wel uitgekeken naar versoepelingen. In niet-coronatijden bedroeg de maximumcapaciteit 5.000 bezoekers.

Het coronajaar 2020 was dan ook een catastrofaal jaar voor de KMSKB. Waar ze in 2019 nog bijna 1,1 miljoen bezoekers mochten verwelkomen, daalde dat in 2020 met 75 procent naar 273.571 bezoekers.

Records blijven sneuvelen in India: meer dan 273.000 bevestigde besmettingen in één dag

De coronatoestand in India lijkt almaar meer te verergeren. De voorbije 24 uur werden 273.810 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste aantal in een dag tijd, een record dus. Er werden 1.619 overlijdens geregistreerd in 24 uur tijd, ook dat is een record. De cijfers komen van het Indiase ministerie van Volksgezondheid.

De voorbije weken sneuvelen bijna dagelijks records over het aantal nieuwe besmettingen in India. Het land werd vorige week het tweede land met het hoogste aantal besmettingen in absolute cijfers, na de Verenigde Staten. Het aantal besmettingen in India is vandaag boven de 15 miljoen gestegen.

De ziekenhuizen in India kunnen toevloed aan patiënten amper nog aan. In veel grote steden is er een gebrek aan bedden, beademingsmateriaal en medicijnen. In Mumbai, de economische hoofdstad, ging vorige week een lockdown in. De hoofdstad Delhi kondigde vorige week een lockdown aan die enkel tijdens de weekends zou gelden, maar heeft vandaag beslist tot een strikte, zesdaagse lockdown.

Wat is er aan de hand in India? Je kan meer lezen in dit artikel:

Berchemse school organiseert zelf sneltests voor leerkrachten: "Wachten niet op de overheid"

In de lagere en secundaire school OLV Pulhof in Berchem kunnen leerkrachten vanaf vandaag een coronasneltest afnemen. "We merkten voor de vakantie veel onrust bij de collega's. Daarom wachten we niet op de overheid", zegt directeur Kris Smout op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen