Megaproces tegen 79 oplichters start, twijfels of dit kan in coronatijden

In Brussel is een megaproces gestart tegen 79 beklaagden die terechtstaan voor enkele honderden feiten van oplichting bij aankoop van tweedehandswagens. Het gaat voornamelijk om mensen uit het milieu van de  woonwagenbewoners. Intussen vragen verschillende betrokken partijen zich af of de coronamaatregelen wel voldoende gevolgd kunnen worden op dit proces, dat doorgaat in de vroegere gebouwen van de NAVO. 

Het federaal parket heeft 79 beklaagden in kaart gebracht en vervolgt hen als één grote criminele organisatie die door oplichting 6,5 miljoen euro buit zou hebben gemaakt. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In 2019 voerde de federale politie huiszoekingen uit in kampen van woonwagenbewoners in en rond Brussel, de regio Charleroi en in Frankrijk. Daarbij werden onder meer 90 woonwagens, 91 auto's, juwelen,  een hele resem vuurwapens en 1 miljoen euro in beslag genomen. 

Volgens het federaal parket heeft de bende honderden slachtoffers gemaakt toen die hun auto verkochten. De zogenaamde kopers betaalden de wagen met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen en de auto was naar het buitenland verscheept. 

We zitten met zo’n honderd mensen in een amper verluchte zaal, op een meter van mekaar

Advocaat Dimitri de Béco

Het hele proces zal zo’n twee maanden duren. "Ik denk dat dit bijzonder moeilijk is voor alle partijen en voor de rechtbank", zegt advocaat Dimitri de Béco, die enkele verdachten bijstaat. “Ik stel meer en meer vast dat het federaal parket haar onderzoeken zeer ver laat vorderen met het idee een zeer breed verspreide criminele organisatie aan te houden." 

"Je geeft wel de indruk een gigantische maffiabende te hebben ingerekend, maar mijn cliënten zeggen mij dat ze 90 procent van de mensen hier niet kennen", zegt de Béco. "Je ziet eigenlijk dat je niet te maken hebt met één grote bende zoals men probeert voor te stellen."

De advocaat vraagt zich ook af of dit proces kan doorgaan in de huidige sanitaire situatie. "Het zijn bijzondere tijden", aldus de Béco. "Het is volgens mij niet verantwoord dat alle beklaagden hier elke dag aanwezig moeten zijn. We zitten met zo’n honderd mensen in een amper verluchte zaal, op een meter van mekaar. Als we hier met een superverspreider zitten, hebben we volgende week nog maar de helft van de advocaten over."

Meest gelezen