Nederlandse militaire oefening boven Weelde: "Als laagvliegzone geschikt voor tactische landingen "

Wie in Weelde, bij Ravels woont, zal deze week wat lawaai moeten verdragen van vliegtuigen die geregeld overvliegen. De Nederlandse luchtmacht organiseert de grootscheepse oefening "Orange Bull" vanaf de vliegbasis in Eindhoven, maar ook boven Weelde zal er veel van te merken zijn. Het gebied rond Weelde is een laagvlieggebied en daar kunnen tactische landingen, paradrops en cargodrops geoefend worden. "De oefening beperkt zich tot het vliegveld en ook het Belgisch leger en de politie en brandweer zijn betrokken", zegt Walter Luyten (CD&V), burgemeester van Weelde. "Dit is zeer goed voorbereid."

Van maandag tot vrijdag zal wie vlakbij het vliegveld van Weelde woont, wat last kunnen hebben van vliegtuigen die laag overvliegen. "Er  zijn elke dag  vluchten met C-130 Hercules-transportvliegtuigen tussen 14.30 en 17 uur en tussen 21 uur en middernacht", vertelt Tim Martens, noodplanningscoördinator in Arendonk, Beerse, Baarle-Hertog en Ravels. "Ze gaan ook de woonkernen proberen te vermijden." 

Ze gaan para's en goederen droppen uit vliegtuigen, maar er wordt geen oefenmunitie gebruikt

Tim Martens, noodplanningscoördinator Ravels

De Nederlandse luchtmacht traint met de oefening 'Orange Bull" voor een NAVO-missie in Mali in november.  De oefening gebeurt vanop de vliegbasis in Eindhoven, maar ook boven Weelde zal er veel activiteit zijn. Het gebied rond Weelde is een laagvlieggebied, waar tactische landingen van de C-130 vliegtuigen kunnen geoefend worden. "Er zullen para's en goederen worden gedropt uit de vliegtuigen", legt Martens uit. "Ze gaan bepaalde grond- en luchtoperaties doen, aanvliegroutes testen dus en ze gaan ook nachtzichtapparatuur testen. Er wordt geen oefenmunitie gebruikt", stelt Martens nog gerust.

Het vliegveld van Weelde wordt ook gebruikt door zweefclubs maar is tijdens de vijfdaagse oefening niet toegankelijk. Ook spotters worden niet toegelaten op het terrein.

Meest gelezen