Parket wil burgemeester en algemeen directeur Gooik vervolgen voor fraude: "In geen enkel dossier tussengekomen"

Het parket van Halle-Vilvoorde wil dat de algemeen directeur (gemeentesecretaris) van Gooik en ook burgemeester, Michel Doomst (CD&V), worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Volgens het parket zijn er onregelmatigheden gebeurd bij het toekennen van overheidsopdrachten. Doomst reageert en zegt dat hij zich op geen enkele manier heeft verrijkt. 

"Volgens ons zijn er voldoende bezwarende elementen waarmee we kunnen aantonen dat bepaalde vennootschappen, waar de algemeen directeur een sterke band mee heeft, overheidsopdrachten hebben toegewezen gekregen", zegt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde. "Het gaat hier bijvoorbeeld over het toekennen van opdrachten aan familieleden of aan een vennootschap die de plaatselijke volleybalclub sponsorde, waarin de gemeentesecretaris een functie had. Voor de overheidsopdrachten moet er wettelijk gezien een standaardgunningsprocedure worden opgestart, terwijl dat hier in sommige gevallen niet gebeurd is."

Burgemeester op hoogte?

Volgens het parket was burgemeester, Michel Doomst, op de hoogte van deze frauduleuze praktijken. Vandaar dat hij ook vervolgd wordt. Doomst zelf ontkent alles en verduidelijkt: "Dit gaat over offertes van zo'n 10 à 15 jaar geleden, waarbij een aantal leveringen van wijn ter discussie staan. Maar ook over offertes waarbij achteraf gebleken is dat daar ook sponsoring van de volleybalclub mee gemoeid was. Het parket zegt dat in deze dossiers sturing is gebeurd. Maar ik kan zeggen dat ik in geen enkel van die dossiers ben tussengekomen. Dus mijn verantwoordelijkheid ligt hier enkel in het tekenen van een aantal documenten als burgemeester. Ik kan u ook bevestigen dat ik mezelf op geen enkele manier heb verrijkt, het gaat om procedurefouten uit het verleden. Nu kan dit niet meer gebeuren, want sinds vijf jaar hebben we nu een controlesysteem. Natuurlijk is het vervelend dat dit na jaren nu zo'n nasleep krijgt. De algemeen directeur is nog altijd aan het werk. Hij heeft altijd de feiten ontkend, dus we gaan kijken hoe we daar in de toekomst mee omgaan."

Rechtbank

Volgende week beslist de raadkamer of beide heren al dan niet worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Maar mogelijk wordt eerst nog bijkomend onderzoek gevraagd. De maximumstraf die door de wet voorzien wordt voor deze feiten, is een gevangenisstraf van vijf jaar.

Meest gelezen