Pastoor Malle en Zoersel wil meer Mariabeeldjes in straatbeeld: "Maria aan mijn eik is een zegen voor mijn wijk"

Pastoor Bart Goossens van Malle en Zoersel wil meer Mariabeeldjes in het straatbeeld, lezen we in het Nieuwsblad. Die verdwijnen almaar vaker en daar wil hij wat aan doen. "De beeldjes staan niet alleen voor meer menselijkheid maar ze zijn ook mooi." Mei is bovendien Mariamaand en het begin van het bedevaartseizoen. Mensen kunnen de beeldjes bij hem gaan ophalen.

"Iemand die die Mariakapelletjes maakt, bracht mij op het idee om meer kapelletjes in het straatbeeld te brengen en ik wil dat ondersteunen", zegt de 37 jaar jonge pastoor Bart Goossens uit Malle en Zoersel aan Radio 2 Antwerpen. "Er verdwijnen almaar meer kapelletjes en dat is zonde. Want zo'n Mariakapelletje is niet alleen mooi. Kijk maar naar Antwerpen stad, daar vind je nog verschillende Mariakapelletjes in de hoeken van de huizen maar ze maken ook deel uit van onze cultuur. Luister maar naar het kerklied "Waar men gaat langs Vlaamse wegen… Komt men U, Maria, tegen"."

Blauw staat voor meer menselijkheid, meer warmte

"Bovendien staat het Mariakapelletje voor meer menselijkheid, meer warmte en daar hebben we nood aan in onze maatschappij. Je merkt bijvoorbeeld ook dat mensen vaker een kaarsje gaan branden in deze coronatijden. Het Mariapark in Oostmalle trekt ook meer bezoekers dan anders. Het Mariabeeldje is in de kleuren blauw-wit en blauw is de kleur van de mens, de menselijkheid", legt pastoor Bart uit.

In de tuin

Hij wil ervoor zorgen dat mensen zo'n Mariakapelletje in hun voortuin kunnen zetten. Het initiatief beperkte zich eerst tot de parochies van Zoersel en Malle maar mensen uit andere gemeenten kunnen er bij pastoor Bart nog gaan ophalen."Momenteel heb ik er nog een 30-tal, het gaat snel en de maker moet de vraag natuurlijk kunnen bijhouden." 

Pastoor Bart benadrukt nogmaals dat het wel de bedoeling is om ze op privédomein te hangen. "Eén van mijn parochianen zei "Ik hang Maria aan mijn eik, dat is een zegen voor een wijk". Mooier kunnen we het zelf niet zeggen", besluit pastoor Bart.

Meest gelezen