Videospeler inladen...

Pedagoog Dirk Van Damme pleit opnieuw voor inkorting zomervakantie: "Corona kan impuls zijn voor verandering"

Pedagoog Dirk Van Damme vindt het probleem van de leerachterstand door de coronacrisis het ideale moment om de discussie over een inkorting van de zomervakantie nu eens echt ten gronde te voeren. Volgens professor cognitieve psychologie Wouter Duyck heeft de "coronashock" het probleem van de leerachterstand alleen maar groter gemaakt en zijn maatregelen nodig.

Ons onderwijs is dit schooljaar gemiddeld 42 dagen gesloten geweest door de coronacrisis. Dat valt mee, geeft professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) toe in "De afspraak". "Maar we waren al de sterkste daler in Europa", voegt hij er meteen aan toe, "en daarbij komt nu ook nog eens de coronashock."

 Van deze situatie gebruik maken om de discussie echt ten gronde te voeren

Pedagoog Dirk Van Damme

"Ik maak mij grote zorgen", zegt Duyck. Hij denkt dat maatregelen absoluut nodig zijn.

"In Noord-Europa zijn wij een uitzondering met 9 weken zomervakantie", weet pedagoog Dirk Van Damme van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Hij wijst erop dat internationaal onderzoek aantoont dat een lange break in de zomer nefast is voor kwetsbare leerlingen. "Ik vind dat we van deze situatie gebruik moeten maken om die discussie echt ten gronde te voeren."

Corona is zo'n impuls

Pedagoog Dirk Van Damme

"In het onderwijs verandert er niet zo heel veel zonder een sterke impuls van buiten", aldus Van Damme. "Corona is zo'n impuls."

Voor een goed begrip: Van Damme pleit niet voor minder schoolvakantie, maar voor een betere spreiding van de schoolvakanties. "Leerachterstand neemt niet lineair toe, maar versterkt naarmate de duurtijd langer wordt", aldus Van Damme. Een korte break van 2 à 6 weken is volgens hem niet dramatisch, maar een onderbreking van 9 à 10 weken is wel nefast. Al weet de pedagoog dat onderwijstijd niet de enig zaligmakende factor is, hoewel die wel degelijk een rol speelt.

Bekijk hieronder het gesprek met Wouter Duyck en Dirk Van Damme in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen