Radio2

Sluikstortprobleem in Aalst wordt elk jaar groter: 100 ton meer zwerfvuil dan 10 jaar geleden

In Aalst is vorig jaar 300 ton afval van sluikstorten en zwerfvuil opgehaald. Dat is opnieuw een record. Uit cijfers die de partij Groen heeft opgevraagd blijkt dat het probleem van sluikstorten de voorbije 10 jaar alleen maar erger is geworden. Er wordt nu 100 ton meer opgehaald in vergelijking met 10 jaar geleden. Om het zwerfvuil deels te laten verminderen, wil Groen dat er statiegeld wordt ingevoerd op blikjes. 

Dat het probleem van sluikstorten altijd maar groter wordt, ziet ook de Aalsterse reinigingsdienst. "De laatste tijd treffen we steeds meer en grotere sluikstorten aan," zegt Kevin Brys die bij de reinigingsdienst werkt. Hij staat bij een hoop zwerfvuil aan de Houtkaai naast de Dender: "Kijk wat hier allemaal ligt: tapijt, ijzer, zelfs nog een dennenboom," toont hij, "en verfpotten, zwarte zakken, karton, ... . Dat is hier vannacht allemaal gedumpt. Wij controleren dat nu op adres of op verdachte. Hopelijk vinden we de dader, de milieupolitie kan die dan beboeten."

Kijk wat hier ligt: tapijt, ijzer, een dennenboom, verfpotten, zwarte zakken en karton

Kevin Brys van de Aalsterse reinigingsdienst

Maar dat gebeurt lang niet altijd. Vorige week vond Kevin Brys aan de Marktweg nog een sluikstort van 300 kilogram, maar hij kon de dader niet achterhalen. "Het ergste is," gaat Brys verder, "dat wij dat nu opruimen, maar tegen morgen kan het hier opnieuw vol liggen. De mensen zijn te laks, ze doen wat ze willen."

Klachten op sociale media

Het probleem wordt erger met de dag, zo merkt Brys. "Het sluikstorten is op 10 jaar tijd enorm verslechterd. Er is even een periode geweest dat we het wat konden inperken, maar die tijd is voorbij." Er komen ook veel meer klachten over zwerfvuil: "Niet meer alleen via de officiële kanalen, maar heel vaak op sociale media. Daar posten mensen dikwijls een foto van het sluikstort dat ze zien." 

Het probleem situeert zich in Aalst en de deelgemeenten. De partij Groen wil alvast dat er statiegeld wordt ingevoerd op blikjes. "Dat zou al voor een groot deel minder zwerfafval zorgen."

kasto80

Meest gelezen