verzameling auteur

Regisseur Jan Verheyen krijgt monstersubsidie voor verfilming van brandramp in de Innovation

Regisseur Jan Verheyen krijgt voor zijn film over de brandramp van 1967 in het Innovation-warenhuis in Brussel een subsidie van één miljoen euro van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Nog nooit kreeg een Vlaamse film zoveel steun.  Maar Verheyen belooft een spectaculaire reconstructie van de grootste brandramp, die ons land in vredestijd heeft getroffen.

Op 22 mei 1967 brak kort na de middag brand uit in "de Innovation", het sjieke warenhuis aan de Brusselse Nieuwstraat. Het vuur breidde zich razendsnel uit en vernielde het hele warenhuis. Er vielen officieel 250 doden. Volgens het gerecht is de brand ontstaan na een kortsluiting aan een TL-lamp. Maar er circuleren al jarenlang ook verhalen over een aanslag, naar aanleiding van de Amerikaanse veertiendaagse die op dat moment in het warenhuis liep. Rond die theorie besloot Jan Verheyen zijn film over de ramp op te bouwen.

Dure effecten

Voor die verfiming krijgt Verheyen nu een Vlaamse subsidie van één miljoen euro. "Die kostprijs is perfect te verantwoorden", zegt Verheyen. "Je moet een reconstructie maken van een historische gebeurtenis. Die speciale effecten kosten heel veel geld. We kunnen er ons niet vanaf maken met wat goedkope trucages. En we hebben in Vlaanderen enkele productiehuizen die mij kunnen leveren wat ik wil. Ik wil de mensen achteraf niet horen zeggen dat het goed was, voor een Vlaamse film." 

Nog budget zoeken

Met deze subsidie is al het geld voor de film nog niet binnen. Maar Jan Verheyen verwacht dat er nu meer deuren zullen opengaan voor extra geld. "Dit is een serieuze referentie, die mijn zoektocht naar ander geld makkelijker zal maken", stelt Verheyen. Hij gaat uit van een budget van vier tot vijf miljoen euro. "Dat geld is echt nodig, om de concurrentie aan te gaan met de films uit Hollywood. En er komt nog een en ander op ons af wat dat betreft."

Première in 2023?

"In het allerbeste geval kunnen we in het najaar van 2021 beginnen met opnames, maar ik wil me daar niet op vastpinnen. Want dit is een groot project. Ik mik voor de première op 2023", vertelt Verheyen. "Het plan is om de film op te bouwen rond de theorie dat de brand is aangestoken. Uiterst linkse organisaties hebben trouwens achteraf de brand opgeëist als een aanslag", weet Verheyen. "Een andere verhaallijn is die van een koppel, van wie het leven ingrijpend wordt beïnvloed door deze brand. Eén ding staat al vast en dat is de titel", lacht Verheyen. Dat wordt 'Happening'.

Meest gelezen