Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny overgebracht naar ziekenhuis

De opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar een ziekenhuis voor veroordeelden in een ander strafkamp. De Russische staatsgevangenisdienst kondigde dat eerder vandaag aan, en volgens een van zijn advocaten zou hij daar intussen zijn opgenomen. Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking. Volgens artsen uit zijn entourage is hij er zeer slecht aan toe.

In een mededeling liet de Russische staatsgevangenisdienst vandaag weten dat Navalny wordt overgebracht naar een ziekenhuis voor veroordeelden in een andere strafkolonie in Vladimir, een stad een kleine 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou. 

Bekijk de analyse van Jan Balliauw uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de mededeling staat dat Navalny zelf heeft ingestemd met zijn opname.  De autoriteiten noemen zijn gezondheidstoestand op dit moment "bevredigend". 

Twee dagen geleden hadden artsen uit Navalny's entourage gezegd dat zijn gezondheid erg achteruitgaat en dat hij "elk ogenblik" een hartstilstand kan krijgen. Navalny ging op 31 maart in hongerstaking om te protesteren tegen de slechte omstandigheden waarin hij wordt gevangen gehouden. 

Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je in 1 minuut uit. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Dreigende taal

De toestand van Navalny is ook aan bod gekomen op de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken op een Europese top in Brussel. De Europese Unie zal Rusland verantwoordelijk houden als Navalny zou komen te overlijden, zei de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell. 

De EU-ministers hadden het daarnaast overigens ook over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Volgens Borrell heeft Rusland 150.000 militairen verzameld langs de grenzen van Oekraïne. Waar dat cijfer vandaan komt, wilde hij niet zeggen. Het is wel hoger dan het cijfer dat Oekraïne tot nu toe zelf aanhaalde, namelijk 110.000. Volgens Borrell is er maar een kleine vonk nodig om de situatie te doen escaleren. Toch heeft de EU op dit moment geen plannen om met nieuwe sancties te komen tegen Rusland, waar de Oekraïense regering om had gevraagd. 

Wat Navalny nog betreft, heeft ook het Witte Huis aangekondigd dat Rusland vanuit de VS sancties kan verwachten mocht Navalny overlijden.

Kremlin waarschuwt aanhangers Navalny

Het Kremlin verwerpt de waarschuwingen. "We kunnen dergelijke verklaringen van vertegenwoordigers van andere regeringen niet aanvaarden", reageerde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. Volgens hem is de kwestie niet van belang voor die landen. "Het Kremlin kan de gezondheidstoestand van Russische gevangenen ook niet opvolgen", zei hij nog.

Het Kremlin waarschuwt ook Russen die van plan zouden zijn om deel te nemen aan een verboden manifestatie die de aanhangers van Navalny woensdag hebben gepland. "De eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere ordediensten zullen geen destabilisatie van de situatie toelaten en alle maatregelen nemen die zich opdringen voor de ordehandhaving", klinkt het.

Meest gelezen