Nicolas Maeterlinck (Belga)

Schepen Koen Kennis (N-VA) reageert op vraag om ontslag: "Bij oplichterij moet men eerst kijken naar de oplichter"

Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) heeft gereageerd op het feit dat oppositiepartij Vlaams Belang zijn ontslag eist in de zaak rond Let's Go Urban. Kennis vindt dat Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi met de vinger moet worden gewezen en niet hij.

Volgens een interne audit van de stad was er niet voldoende controle op de subsidies die aan Let's Go Urban zijn uitgereikt. De Antwerpse oppositiepartijen CD&V en Groen wezen op de politieke verantwoordelijkheid van toenmalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) en toenmalig en huidig schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA). Oppositiepartij Vlaams Belang eiste in "De Zevende Dag" het ontslag van beide schepenen.

Koen Kennis reageert nu voor het eerst op die eis van Vlaams Belang. "Ik stel voor dat men eerst de audit grondig leest", zegt Kennis aan Radio 2 Antwerpen. "We hebben hier te maken met oplichterij en dat is bijzonder jammer. Maar als het gaat om oplichterij moeten we eerst naar de oplichter kijken. Voor de rest is Financiën hier niet bij betrokken en dat staat ook in de audit."

"We gaan nu als college bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden en hoe we onze systemen kunnen verbeteren. Want zoals de burgemeester (Bart De Wever (N-VA), nvdr) al heeft aangehaald is dit een collectieve verantwoordelijkheid."

Vlaams Belang wil externe audit

Intussen vraagt oppositiepartij Vlaams Belang ook een externe audit naar het mogelijk misbruik van Antwerpse subsidies in de zaak rond Sihame El Kaouakibi en Let's Go Urban.

Volgens Antwerps fractieleider Sam van Rooy lijkt de interne audit van de stad Antwerpen "louter financieel" wel goed te zijn uitgevoerd, maar Vlaams Belang is naar eigen zeggen "niet overtuigd van de analyse inzake de gebrekkige controle op uitgereikte subsidiegelden door het Antwerps stadsbestuur."

Van Rooy heeft daarom een verzoek ingediend bij Audit Vlaanderen. "We kunnen dan zien in hoeverre de Antwerpse audit wordt bevestigd dan wel tegengesproken, en hoe ver de verantwoordelijkheid van het Antwerps stadsbestuur precies reikt", klinkt het.

Volgens oppositiepartij PVDA is er duidelijk "politieke verantwoordelijkheid". De partij vraagt daarom een "onafhankelijke audit op elk niveau: district, Antwerpen stad, Vlaams, Brussels en Federaal". Volgens voorzitter Peter Mertens moet zo'n onderzoek centraal gebeuren bij het Rekenhof. Eerder had PVDA al een klacht ingediend bij het integriteitsbureau van de stad Antwerpen, over de rol van het stadsbestuur in de zaak rond Sihame El Kaouakibi.  

Meest gelezen