AFP or licensors

Rechtszaak over dood George Floyd nadert einde: "Amerika zit op het puntje van zijn stoel"

In de Amerikaanse stad Minneapolis zijn de laatste pleidooien aan de gang in het proces rond de dood van George Floyd, de man die vorig jaar stikte tijdens zijn arrestatie. De jury moet zich uitspreken over voormalig politieagent Derek Chauvin, die met zijn knie minutenlang in de nek van Floyd duwde. Een uitspraak kan over enkele uren volgen, maar evengoed pas over enkele dagen. "Niet alleen hier in Minneapolis, ook elders in Amerika houden ze hun hart vast", zegt correspondent in de VS Björn Soenens.

In Minneapolis (Minnesota) nadert het proces over de dood van George Floyd zijn einde. George Floyd was de zwarte man die in mei vorig jaar om het leven kwam tijdens een arrestatie. De blanke agent Derek Chauvin, die nu terechtstaat, drukte met zijn knie bijna 9 minuten lang in de nek van Floyd. De gewelddadige dood van George Floyd veroorzaakte in de VS een golf van protest tegen racisme en politiegeweld, die ook oversloeg naar andere delen van de wereld. 

"De laatste pleidooien zijn bezig", zegt Björn Soenens in Minneapolis. "De verdediging heeft nog een ultieme poging gedaan om de jury te proberen te overtuigen van de onschuld van Derek Chauvin. Dan komt de aanklager nog een laatste keer aan het woord. Daarna wordt de jury weggestuurd om te beraadslagen."  

Bekijk hier de bijdrage van Björn Soenens vanuit Minneapolis (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

"Minneapolis is op dit moment een zowat dode stad", zegt Soenens. "Het gerechtsgebouw is afgesloten met betonblokken. Er staan gewapende Nationale Gardisten met machinegeweren". 

In totaal zijn 3.000 militairen van de Nationale Garde en meer dan 1.000 agenten ingezet. Zij moeten mogelijk gewelddadig protest en rellen voorkomen wanneer de jury binnenkort een uitspraak doet.

Als de agent vrijuit gaat, gaat Amerika wellicht in brand vliegen

"Iedereen zit op het puntje van zijn stoel", zegt Soenens. "Niet alleen in Minneapolis, maar ook in de rest van de VS houdt men zijn hart vast voor mocht de jury zeggen dat de agent vrijuit gaat. Als dat gebeurt, gaat Amerika wellicht in brand vliegen."

De uitspraak volgt mogelijk na enkele uren, maar kan evengoed nog dagen op zich laten wachten.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De sfeer in Minneapolis was sinds het begin van het proces al geladen. De spanning nam nog toe door nieuw politiegeweld ruim een week geleden. In een voorstad van Minneapolis werd een zwarte jongeman na een verkeerscontrole doodgeschoten door een agente. In Chicago verspreidde de politie een video waarop te zien is hoe een 13-jarige jongen wordt doodgeschoten door een politieagent.

Meest gelezen