(Foto: NASA/JPL-Caltech)

Historische helikoptervlucht op een andere planeet: bekijk hier de eerste beelden vanop Mars

Voor het eerst heeft er een drone op een andere planeet dan de aarde gevlogen. De testvlucht van de Ingenuity, de mini-helikopter die midden februari op Mars is geland, is succesvol verlopen. Dat laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten die de resultaten zojuist heeft binnengekregen. Ook het eerste beeldmateriaal loopt intussen binnen. De komende dagen en weken volgen er nog meer testvluchten.

Het was enkele uren wachten op de resultaten van de eerste testvlucht van de Ingenuity vanmorgen. Vanmiddag kreeg NASA de verlossende vluchtgegevens dan toch door vanop Mars: de eerste testvlucht van de mini-helikopter is zonder problemen verlopen. 

Een historisch moment, want dat betekent dat er voor het eerst een onbemand gemotoriseerd toestel heeft gevlogen op een ander hemellichaam dan de aarde. 

NASA heeft intussen ook al enkele beelden gepost. Op de eerste foto is de schaduw van de Ingenuity op het Marsoppervlak te zien tijdens de vlucht. De video daaronder toont een video van de vlucht, gezien vanop de Marsverkenner Perseverance.

En dat is een huzarenstuk. Zeker op een planeet als Mars. De atmosfeer is er veel ijler dan de atmosfeer op aarde. "De luchtdruk is minder dan één procent van de luchtdruk op aarde", vertelde astrofysicus Nany Vermeulen onlangs nog in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens NASA is de atmosfeer op Mars het best te vergelijken met de atmosfeer van de aarde op 30 kilometer hoogte. En zo hoog heeft op aarde nog nooit een passagiersvliegtuig, laat staan een helikopter gevlogen. "Een gewone drone zou op Mars zelfs niet van de grond geraken", zegt Vermeulen.

Een gewone drone zou op Mars zelfs niet van de grond geraken

Nancy Vermeulen, astrofysicus

Daarom moest de Ingenuity in verhouding veel grotere wieken krijgen, die ook nog eens veel sneller draaien dan normaal. Het helikoptertje van slechts 1,8 kilogram heeft daarom twee grote wieken die elk 1,2 meter lang zijn. Die draaien in tegengestelde richting aan een snelheid van 2.400 toeren per minuut: 5 keer sneller dan bij een gewone helikopter.

De Ingenuity moet ook volledig zelfstandig kunnen vliegen. Het signaal om het toestel vanop afstand te kunnen besturen zou ongeveer 20 minuten onderweg zijn tussen de aarde en Mars. Daarom moet de Ingenuity zelf geprogrammeerde vluchtroutes kunnen vergelijken met het landschap dat hij tijdens de vlucht te zien krijgt.

Lees verder onder de video waarin NASA vorig jaar de Ingenuity voorstelde:

Toekomstplannen

Uit de vluchtgegevens die NASA heeft binnengekregen blijkt dat alles vanmorgen volgens plan is verlopen. De Ingenuity is opgestegen tot op 3 meter hoogte en is daar 30 seconden stabiel blijven hangen, om daarna weer vlekkeloos op het Marsoppervlak te landen.

De komende dagen en weken volgen nog iets langere testvluchten, maar de Ingenuity is in eerste instantie enkel ontwikkeld om de technologie te testen en te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. In totaal kan de Ingenuity maximaal 90 seconden vliegen, 300 meter afleggen en tot op een hoogte van maximaal 5 meter stijgen. 

Donderdag ten vroegste staat er een nieuwe testvlucht gepland, laat NASA nog weten.

NASA wil onderzoeken of het in de toekomst drones kan inzetten om het oppervlak van planeten te verkennen. "Een drone kan waarnemen uit de lucht en heeft dus een heel belangrijke functie", zegt Nancy Vermeulen. "Zo zijn er misschien kloven of onregelmatigheden waar rovers (rijdende robots) op vastlopen, en een helikopter kan die probleemloos in kaart brengen."

De Ingenuity is op 18 februari geland op het Marsoppervlak aan boord van het Marswagentje Perseverance van NASA. Die gaat bodemstalen onderzoeken en verzamelen in de hoop om tekens van vroeger leven te vinden.

Foto van de Ingenuity op het Marsoppervlak van vorige week (Foto: NASA, JPL)

Meest gelezen