Vaccinatiecentrum Oostende gaat ook tandartsen en dierenartsen opleiden om vaccins te zetten

In het vaccinatiecentrum van Oostende worden extra mensen opgeleid om coronavaccins te zetten. Nu de leveringen van de vaccins aanzienlijk zullen verhogen, zijn ze bang dat er te weinig geschoold medisch personeel is. "We leiden daarom tandartsen, dierenartsen en vroedvrouwen op", zegt coördinerend arts Raf Langenakens. 

Vanaf eind mei zullen er elke week meer dan 700.000 Pfizervaccins aankomen in ons land. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal dat nu voorhanden is. Veel vaccinatiecentra moeten zich dus voorbereiden op een hogere opkomst. Dat geldt ook voor het vaccinatiecentrum van Oostende. “We vrezen dat er te weinig mensen zullen zijn die al die spuitjes kunnen zetten”, zegt coördinerend arts Raf Langenakens.

Korte opleiding

Het vaccinatiecentrum geeft daarom nu extra opleidingen aan mensen die het niet meer gewoon zijn om vaccins te zetten. “Het gaat dan over tandartsen, dierenartsen, vroedvrouwen en dergelijke. Door middel van een korte opleiding willen we hen dat nu opnieuw aanleren.”

De opleiding houdt volgens de coördinerend arts wel iets meer in dan enkel het zetten van een coronaspuitje. “Ze leren ook de korte ondervraging die vooraf gaat aan het vaccineren, om na te gaan of er op dat moment geen tegenaanwijzing is om het vaccin te zetten.”

Meest gelezen