Maxime Anciaux - All rights reserved

Week van de Valpreventie start: "Ook senioren die thuis wonen, kunnen veel doen om een val te voorkomen"

De tiende editie van de Week van de Valpreventie gaat van start, een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor vallen bij senioren, want dat komt vaak voor. Heel wat gemeenten, waaronder ook Puurs-Sint-Amands, verspreiden tips aan hun inwoners om een val te voorkomen. Dit jaar is de campagne niet gericht op woonzorgcentra maar op senioren die nog thuis wonen. 

"Mensen die ouder worden, denken vaak dat het normaal is dat ze soms vallen", vertelt schepen van samenleven Ann-Marie Morel (CD&V), "en soms zijn er medische problemen zoals slecht zicht, een lage bloeddruk of evenwichtsstoornissen. Maar er zijn dingen die je zelf kan doen om je huis en tuin veilig in te richten: vermijd losliggende tapijten of rondslingerende draden en voorzie goeie verlichting." 

"Draag ook de juiste schoenen: veel mensen hebben aanstekers maar het is belangrijk om een gesloten pantoffel te dragen. Sta ook rustig recht, zodat je niet duizelig wordt, en beweeg voldoende zodat je spieren getraind blijven. Ook een gezonde voeding, rijk aan calcium, en niet roken en geen overdreven alcohol zijn belangrijk om langer gezond te blijven en thuis te kunnen blijven wonen."

Een val kan zware gevolgen hebben: mensen worden angstig en durven hun huis niet meer uit

Ann-Marie Morel, schepen van samenleven Puurs-Sint-Amands (CD&V)

Een val kan een zware impact hebben. "Behalve fysieke kwetsuren kan een val ook psychosociale gevolgen hebben", legt Morel uit. "Mensen worden angstig, verliezen hun zelfvertrouwen en durven niet meer op straat omdat ze vrezen dat ze daar ook zullen vallen. Met enkele concrete, praktische tips hopen we hen wat meer informatie te geven."

De tips worden verspreid via sociale media en zullen ook op affiches staan die onder andere in het gemeentehuis van Puurs-Sint-Amands worden opgehangen. Ook via deze website vind je tips. 

Meest gelezen